Deel dit artikel
-

Taxi-organisaties spannen kort geding aan tegen de gemeente Amsterdam: ‘Uber wordt geen strobreed in de weg gelegd’

Taxiorganisaties Taxistad en TAT hebben een kort geding aangespannen tegen de gemeente Amsterdam dat vrijdag dient in Den Haag bij het College voor het Bedrijfsleven. De taxiorganisaties weigeren nog langer de voorgeschreven sancties op te leggen aan hun chauffeurs. Het college heeft de organisaties een dwangsom van 10.000 euro aangezegd, maar het verwijt is dat Uber chauffeurs wel illegaal de markt mogen bedienen.

Straattaxi’s in Amsterdam zijn onderworpen aan strenge regelgeving. Voor kleine overtredingen, zoals bijvoorbeeld stoppen bij een volle standplaats, zijn de taxiorganisaties verplicht schorsingen op te leggen die variëren van een week of een maand schorsing tot definitieve uitsluiting. Volgens de organisaties zijn deze zware sancties in de gewijzigde marktomstandigheden niet meer aan de chauffeurs te verkopen.

Uber wordt door de gemeente geen strobreed in de weg gelegd. Als de chauffeurs al betrapt worden, dan krijgen zij een geldboete.

Veel Uberchauffeurs rijden met een klein daklichtje door de stad om illegaal klanten te kunnen werven. Ondanks herhaalde gesprekken weigert de gemeente daadwerkelijk op te treden tegen wat de organisaties ‘broodroof’ noemt. Een onlangs tussen Uber en de gemeente Amsterdam gesloten convenant zal geen wijziging brengen in deze situatie. De afspraken met Uber bestaan uit vrijblijvende inspanningsverplichtingen.

‘Intussen hebben onze chauffeurs steeds meer moeite om nog iets te verdienen op straat’, aldus Ruud Lagerwaard, voorzitter van TAT.

Foto Pixabay

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond