Deel dit artikel
-

Taylor Swift gebruikt gezichtsherkenning tegen stalkers

De Amerikaanse zangeres Taylor Swift gebruikt gezichtsherkenning om tijdens concerten bekende stalkers te kunnen identificeren.

Voor zover bekend heeft de artieste de technologie minstens één keer ingezet. Dat was op 18 mei 2018 tijdens een concert in de Rose Bowl, een stadion in Pasadena in Californië.

Rolling Stone schetst dat er die dag een video-installatie was opgetuigd waarop passanten films konden bekijken van Taylor Swift tijdens de voorbereidingen voor het optreden. Wat daarbij niet werd verteld was dat een camera foto’s nam van de kijkers.

De foto’s werden opgestuurd naar het team van Swift in Nashville. Daar werden ze met gezichtsherkenning vergeleken met de foto’s van honderden fans die te boek staan als stalkers. Of dat resultaten opleverde en wat er met de stalkers gebeurde, is niet bekend.

Hoewel dit soort technologie door bezoekers als indringend kan worden ervaren, is het niet te verbieden. Aangezien een concert een besloten gelegenheid is, gelden de regels van de organisator.

Preventief wordt gezichtsherkenning ook productief ingezet. Concertorganisator Live Nation althans investeerde (PDF) afgelopen voorjaar anderhalf miljoen dollar in Blink Identity. Diens technologie kan – letterlijk – zien wie hoeveel kaartjes heeft gekocht en of deze persoon dus naar binnen mag. Dat zou bijvoorbeeld toegangspoortjes kunnen vervangen.

Jurist Arnoud Engelfriet becommentarieert: “In de praktijk denk ik dat het zal worden uitgevoerd als een systeem dat mogelijke matches zoekt, en een mens de definitieve herkenning zal laten doen – en vooral, zal laten besluiten wat te doen. De tijd dat een robot de meneer in kwestie automatisch naar buiten werkt, ligt nog ver van ons. Ik denk om die reden dat het wel kan.

Meer moeite heb ik persoonlijk met het verborgen karakter in die zuil. Een duidelijk aangekondigde herkenning bij de ingang lijkt mij gevoelsmatig juist prettiger. Dan weet je waar je aan toe bent. ”

Foto: Eva Rinaldi (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond