Deel dit artikel
-

Tech beleggers zetten zich schrap voor slecht nieuws

Het wordt een spannende week waarin grote techreuzen als Alphabet (Google), Meta (Facebook), Apple, Amazon en Microsoft hun boeken over het afgelopen kwartaal gaan openen. Beleggers houden alvast rekening met slecht nieuws. Een deel van deze bedrijven kwam de afgelopen weken immers al met verkapte waarschuwingen, zoals een stop op de werving van nieuw personeel.

Het wordt het eerste kwartaal waarin de gevolgen van de Russische oorlog en de torenhoge inflatie pas echt zichtbaar zullen zijn. Door de hoge inflatie wordt de koopkracht van Amerikaanse huishoudens ondermijnd. De prijzen lagen in juni 9,1 procent hoger dan vorig jaar.

Ook Nederlandse consumenten waren in juli weer somberder dan in juni, waardoor voor de derde keer dit jaar het laagterecord van het consumentenvertrouwen werd verbroken. In juli kwam het vertrouwen uit op -51, tegen -50 in juni. Ook het oordeel over het economisch klimaat en de koopbereidheid daalden naar het laagste niveau ooit.

De belangrijkste waarschuwing kwam van CEO Mark Zuckerberg van Meta die een aantal weken terug opmerkte dat dit wel eens ‘een van de ergste neergangen is die we in de recente geschiedenis hebben gezien’, al was die waarschuwing niet voor de buitenwereld bedoeld.

Amazon heeft voor het komende kwartaal verlies voorspeld. In het eerste kwartaal schreef de retailer al rode cijfers.

Een voorbode van het slechte nieuws kregen we al op vrijdag. Snap, het bedrijf achter Snapchat, leed afgelopen kwartaal een enorm verlies doordat de advertentie-inkomsten erg zijn tegengevallen. Op de beurs raakte het bedrijf daardoor in één klap 27 procent van zijn waarde kwijt.

Twitter dook het afgelopen kwartaal zelfs flink in het rood, al steeg de advertentie-omzet licht.

Alphabet, het moederbedrijf van Google zal tot 2023 minder personeel aannemen. Het bedrijf neemt de komende twee weken lang geen nieuwe medewerkers aan; teams moeten in de tussentijd eerst hun wervingsplannen evalueren. Google ziet een vertraging in de uitgaven voor digitale advertenties. Ook Spotify verlaagt de wervingsplannen.

Hoewel Microsoft ontslagen heeft aangekondigd en Apple snijdt in de werving van nieuw personeel, zouden de cijfers van deze bedrijven nog wel kunnen meevallen.

Alphabet en Microsoft trappen morgen de cijferweek af, Meta meldt zijn cijfers woensdag, evenals Spotify, en Apple en Amazon zijn donderdag aan de beurt.

Foto Shutterstock

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond