Deel dit artikel
-

Techgiganten in actie tegen neprecensies

Amazon, Booking.com, Expedia Group, Glassdoor, Tripadvisor en Trustpilot vormen een coalitie in de strijd tegen neprecensies. Ze beginnen met de discussie over wat nepreviews nu eigenlijk zijn.

In Nederland is het plaatsen van valse consumentenbeoordelingen bij webwinkels en digitale platforms sinds vorig jaar al verboden, maar deze platformen krijgen het beheer vermoedelijk niet goed onder controle.

Afgelopen week kondigden de zes bedrijven, waaronder één Europese (Trustpilot, Denemarken), de vorming van een coalitie aan. Door middel van samenwerkingsinitiatieven willen ze nieuwe richtlijnen opstellen voor het waarborgen van de authenticiteit van reviews, waarop consumenten wereldwijd kunnen vertrouwen.

Het initiatief is een manier om zichthouders van overheden te laten zien dat het hen serieus is, maar ook dat ze de stromen aan neprecensies niet onder controle krijgen.

De Coalition for Trusted Reviews begint met het ontwikkelen van gemeenschappelijke normen en definities die door alle branches kunnen worden gebruikt om te bepalen wat een neprecensie is en andere termen en criteria voor het modereren van reviewcontent. Daarna gaan ze kennis en ervaringen uitruilen over hoe effectief op te treden tegen overtredingen.

Voorts komt er een lobby met academici en beleidsmakers om het belang van eerlijke reviews voor consumenten te laten zien en de inspanningen van de branche te ondersteunen, om te voorkomen dat neprecensies worden gepubliceerd.

Foto: Susan Mohr, op Unsplash

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond