Deel dit artikel
-

Techleap: Minder groeikapitaal beschikbaar voor startups in tweede kwartaal

In het tweede kwartaal van 2022 werd er voor 710 miljoen aan durfkapitaal opgehaald door Nederlandse startups en scale-ups, tegenover 811 miljoen in het vorige kwartaal en 2.2 miljard in het tweede kwartaal van vorig jaar. Dit blijkt uit het Quarterly Startup Report, een driemaandelijkse data-analyse van Dealroom.co, Golden Egg Check, KPMG, de Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen (ROM’s), Nederlandse Vereniging van Participatiemaatschappijen (NVP), Dutch Startup Association (dSa) en Techleap.nl.

In totaal werd er in het eerste halfjaar 1.5 miljard geïnvesteerd in innovatieve bedrijven tegenover 3.1 miljard in dezelfde periode vorig jaar.

Het aantal financieringen was met 106 vergelijkbaar met de 112 in dezelfde periode vorig jaar. Toch is het bedrag slechts 30 procent van het recordbedrag in 2021. Een belangrijke reden hiervoor is dat er in dat kwartaal vorig jaar verschillende megarondes waren zoals een aantal van de Nederlandse wereldspelers MessageBird, Mollie en Bunq, die allen toen honderden miljoenen ophaalden.

Ook was er in het afgelopen halfjaar, tegen de trend in, een afname in de grotere financieringen van boven 15 miljoen, en opnieuw een daling in het aantal kleine deals van minder dan 1 miljoen; een ontwikkeling die al enkele jaren aan de gang is.

Ondanks de daling in het totaal opgehaalde groeikapitaal voor startups en scaleups waren er een aantal grote succesvolle rondes in het tweede kwartaal van 2022, zoals Backbase en Pyramid Analytics die beide ruim 100 miljoen ophaalden. Ook In3, SMART Photonics en TestGorilla deden het goed met respectievelijk 81, 75 en 70 miljoen.

Voor ondernemers met goede investeringsvoorstellen is er volgens Teachleap en partners niet direct reden tot zorg, hoewel het aantrekken van groeigeld in de komende periode waarschijnlijk uitdagender zal blijven. Positief is dat er nog veel kapitaal in de markt aanwezig is. De afgelopen jaren hebben veel venture capital firma’s nieuwe fondsen opgezet waaruit ze de komende jaren willen investeren.

Ook het afgelopen kwartaal zijn er nieuwe Nederlandse fondsen bijgekomen, waaronder van Endeit Capital (303 miljoen), SHIFT Invest (110 miljoen) en Shamrock Ventures (10 miljoen).

Foto Shutterstock

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond