Deel dit artikel
-

Techleap.nl: Nederland benut potentie tech bedrijven van eigen bodem niet

Er is meer ambitieus en coherent beleid, talent, kapitaal en coördinatie nodig is om de potentie van Nederlandse tech startups te ontketenen. Dat stelt Techleap.nl, een non-profitorganisatie die zich richt op het versnellen van het tech-ecosysteem in Nederland, op basis van nieuw onderzoek van McKinsey & Company.

Uit het onderzoek blijkt dat Nederland behoort tot de Europese top op het gebied van ondernemerschap en het aantal startups per hoofd van de bevolking. Waar het echter echt mis gaat, is bij de doorgroei; daar waar juist het realiseren van de potentie vanaf hangt.

Momenteel beslaat het Nederlandse startuplandschap ongeveer 100 miljard euro aan marktkapitalisatie en vertegenwoordigen startups van eigen bodem 130.000 banen. Het McKinsey-rapport stelt dat dit in potentie uitgroeit tot 250-400 miljard euro in 2030, met 165.000 tot 250.000 extra banen tot gevolg.

De ruimte voor groei blijkt ook uit het aandeel van de marktkapitalisatie van startups in het Nederlandse bruto nationaal product in vergelijking tot andere landen. In Nederland ligt dat op dit moment op 6 procent, significant lager dan landen als Israël (25%), Verenigde Staten (17%) en Zweden (15%).

Met name de grotere scaleups hebben een aanzienlijke impact op de Nederlandse economie, de groei van het aantal banen, maar vormen bovendien ook de oplossing voor grote maatschappelijke uitdagingen van deze tijd. Zoals Remote en Mapiq die hybride werk mogelijk maken. LG Sonic voor schoon water. Picnic voor emissieloze stedelijke logistiek. Nearfield Instruments, Effect Photonics en Axelera AI in de race voor nieuwe computers. Daarnaast bieden bedrijven als Mosa Meat en Meatable perspectief op een diervrije voedselketen.

Randvoorwaarden die snelle groei aanmoedigen moeten worden gecreëerd, want zonder deze en de juiste beleidsprioriteiten zullen Nederlandse startups het afleggen tegen internationale evenknieën, stelt Techleap.

De sleutel van een succesvol startup ecosysteem ligt bij het terugvloeien van kennis en kapitaal van succesvolle bedrijven naar nieuwe ondernemingen. Dit wordt gerealiseerd door opbrengsten breed te delen onder medewerkers, waarmee er een nieuwe en grotere pool van potentiële ondernemers wordt gecreëerd, wat weer banen oplevert en toenemende belastinginkomsten. Essentieel hiervoor en bij het aantrekken van nieuw talent is het stimuleren van mede-eigenaarschap (aandelenopties) onder medewerkers. McKinsey concludeert dat Nederland binnen Europa hierbij in de onderste regionen zit.

Een actief en goed geïnformeerd lokaal investeerderslandschap draagt bij aan de economische en maatschappelijke waarde van startups. De investeringspotentie in Nederland is hoog, maar op dit moment komt 78 procent van de totale investeringen uit het buitenland. Wat beduidend anders is in vergelijkbare landen, volgens McKinsey. Dit is volgens Techleap zorgwekkend want door het lage percentage lokale investeringen lopen we de goede rendementen in Nederland mis en hebben we minder mogelijkheden om nieuwe technologie en werkgelegenheid in onze eigen thuismarkt te stimuleren.

Foto Tanathip Rattanatum (cc)

Deel dit bericht

1 Reactie

Thomas

Misschien zijn veel startups het gewoon ‘net’ niet.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond