Deel dit artikel
-

Technische universiteiten vragen in techrede aandacht voor noodzaak technologische innovaties

In een speciale Techrede die vanmiddag door studenten wordt uitgesproken willen de vier technische universiteiten in Nederland samen met andere kennisinstellingen en het bedrijfsleven aandacht vragen voor het feit dat de coronacrisis het belang van veerkracht zichtbaar maakt. Technologische innovaties zijn hierbij essentieel.

In tijden van crisis of andere onverwachte wendingen is het belangrijk dat een samenleving het vermogen heeft om snel te kunnen ingrijpen, veranderen of meebuigen. Alleen door samen verantwoordelijkheid te nemen, zorgen we voor een soepel verloop van de transitie naar een veerkrachtige, veilige en duurzame toekomst,

‘De covid-19-crisis maakt een aantal zaken helder’, zegt Louise O. Fresco, voorzitter van 4TU en bestuursvoorzitter Wageningen University & Research (foto). ‘Om redenen van gezondheid, klimaat en schaarse grondstoffen moeten we kennis, technologie en innovatie inzetten voor een leefbare en duurzame samenleving. De toekomst is hightech, maar wel ecologisch, ethisch en economisch verantwoorde hightech. Daarover moeten we snel een maatschappelijk debat voeren.’

De techrede is een initiatief van 4TU, waarin de TU Delft, TU Eindhoven, Universiteit Twente en Wageningen University & Research hun krachten hebben gebundeld.

Om 15.00 uur zal in een livestream vanuit Studio 21 in Hilversum de techrede uitgebreid worden toegelicht.

Naast Louise O. Fresco zijn in deze door Harry Piekema gepresenteerde uitzending onder meer Jeroen Dijsselbloem, econoom Coen Teulings, Ineke Dezentjé (voorzitter FME), Marko Hekkert (innovatiewetenschapper, Universiteit Utrecht) en Prins Constantijn van Oranje (Techleap) aanwezig.

Verder gaan vier studenten op bezoek bij Premier Mark Rutte in het Torentje en leggen zij stellingen en dillema’s voor over de toekomst van innovatie.

In de aanloop van de Techrede is een miniserie gemaakt rond thema’s als zorg, klimaat, landbouw en energie, allemaal terreinen die voor grote uitdagingen staan.

Om video's van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond