Deel dit artikel
-

Technologische ontwikkelingen bepalend in toezicht AFM

Waakhond AFM wil het komende jaar vooral de technologische ontwikkelingen in de gaten houden. Technologie creëert kansen en is noodzakelijk voor economische groei, maar het brengt ook risico’s met zich mee omdat steeds meer financiële diensten online worden aangeboden.

Technologie is binnen de infrastructuur van de kapitaalmarkten niet meer weg te denken. Handel vindt in termen van nanoseconden plaats en handelaren plaatsen hun orders wereldwijd op meerdere handelsplatformen tegelijk. Consequentie hiervan is dat het verschil tussen bied- en laatkoersen kleiner wordt, maar het leidt ook tot fragmentatie van de handel en minder transparante prijsvorming.

Het toezicht van de AFM groeit ook mee met de nog relatief jonge crowdfundingsector. Het aantal platformen is in twee jaar gestegen met 167 procent. De AFM houdt in 2017 toezicht op de naleving van de sinds 2016 geldende nieuwe voorschriften en evalueert de werking ervan. Ook ziet de AFM er op toe dat nieuwe en bestaande crowdfundingpartijen de juiste AFM-vergunning hebben.

Een belangrijk instrument voor AFM wordt de zogenoemde regulatory sandbox als onderdeel van de InnovationHub die de AFM samen met DNB heeft opgezet. Hier biedt de AFM ondersteuning en ruimte aan innoverende marktpartijen zodat zij innovaties ontwikkelen in het belang van de klant.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond