Deel dit artikel
-

Techplatformen publiceren eerste DSA-transparantierapporten

Amazon heeft 181 miljoen gebruikers in de EU, Pinterest en TikTok blokkeren de meeste postings om sexueel beeld en Snapchat heeft in Nederland 7,56 miljoen accounts.

Zomaar een kleine greep uit de enorme berg data die Amazon, LinkedIn, TikTok, Pinterest, Snapchat en Bing gisteren voor het eerst met de Europese Unie delen. Zalando moet dat ook doen, alhoewel ze dat niet willen, maar diens databestand bleek op het moment van schrijven niet bereikbaar.

De genoemde bedrijven doen dit proactief en elk kwartaal vanwege nieuwe Europese wetgeving. Het gaat hierbij om de zogeheten Digital Services Act. Partijen moeten illegale inhoud en desinformatie gericht aanpakken, hun aanbevelingssystemen aanpassen en transparant zijn over online reclame via hun diensten.

Twaalf andere bedrijven moeten hun rapportages nog indienen. Onder hen bijvoorbeeld: Apple, Google, Twitter en Booking.com.

Nog een willekeurige greep uit de datarapportages:

  • Bing: 7,9 miljoen unieke Nederlandse gebruikers per maand
  • LinkedIn: 4,7 miljoen Nederlandse inloggers per maand
  • De topklachten bij LinkedIn gaan over spam (33.407) en misinformatie (21.669), maar er zijn ook meldingen van zelfbeschadiging (407). Andere platformen rapporteren hier ook over.
  • TikTok: 38.626 verwijderingen van reclame. De Chinezen zijn de enige die gedetailleerd over de reclamepraktijken rapporteren.
  • TikTok: 5 keer content verwijderd op verzoek van de Nederlandse overheid uit overwegingen van nationale veiligheid, twee keer vanwege seksuele misdaad, een keer voor doodsbedreiging.
  • TikTok heeft 167 contentmoderatoren die het Nederlandse taalgebied in de gaten houden

Foto: darkday (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond