Deel dit artikel
-

Tegenvallend beursdebuut Uber zet domper op tech IPO markt

Wat de grootste beursgang van 2019 had moeten worden, is geëindigd in een deceptie. Op de eerste beursdag eindigde het aandeel Uber 7,6 procent onder de uitgiftekoers en die was al flink lager dan verwacht door het mislukte beursdebuut van Lyft.

Het aandeel had een introductieprijs van 45 dollar, maar sloot de dag dus ruim zeven procent lager met een koers van 41,57 dollar. Dat is ook historisch gezien een dieptepunt.

Aanvankelijk werd nog rekening gehouden met een beurswaarde van 100 tot 120 miljard dollar, maar dat is bij lange na niet gehaald.

Toegegeven: Uber had ook niet kunnen voorzien dat afgelopen vrijdag de handelsoorlog tussen de VS en China weer zou oplaaien. Beleggers hadden even geen trek aan Uber.

De koers zou zich natuurlijk nog kunnen herstellen. De beursgang van Facebook verliep enkele jaren geleden ook dramatisch, maar dat bedrijf rapporteert ieder kwartaal gezonde cijfers en dat gaat bij Uber voorlopig niet gebeuren.

Los daarvan: geen van de recente tech IPO’s (Zoom, Pinterest en Tradeweb) doet het geweldig. Dat heeft mogelijk consequenties voor IPO’s die nog moeten komen, waaronder die van kamerverhuurder Airbnb.

Slack presenteert zich vandaag aan Amerikaanse beleggers. Het bedrijf voor zakelijke communicatie gaat voor een zogeheten direct listing. Daarbij worden de bestaande aandelen in één keer publiek verhandelbaar gemaakt en worden geen nieuwe aandelen uitgegeven. Het is niet te verwachten dat Slack zijn IPO op gaat schuiven, maar ideaal zijn de omstandigheden bepaald niet.

Foto Pixabay

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond