Deel dit artikel
-

Tele2 Nederland overgenomen door T-Mobile

Volkomen onverwachts heeft Deutsche Telekom (T-Mobile) de overname van de Nederlandse tak van Tele2 aangekondigd. Deze transactie is nog afhankelijk van de goedkeuring van de desbetreffende toezichthouders.

Onder de vlag van T-Mobile gaat de nieuwe entiteit het opnemen tegen het machtsblok van KPN en Vodafone-Ziggo, zo laat T-Mobile weten in een verklaring.

Tele2 Sverige AB, de huidige aandeelhouder van Tele2 Netherlands Holding NV, wordt voor 25 procent procent aandeelhouder van T-Mobile Netherlands Holding BV en krijgt daar 190 miljoen euro voor. Deutsche Telekom blijft eigenaar van 75 procent procent van de aandelen. Uit de verklaring valt op te maken dat de naam Tele2 gaat verdwijnen.

Het nieuwe T-Mobile beschikt volgens het bedrijf over ‘schaalvoordelen, meer spectrum en meer financiële middelen’. Ook belooft men meer concurrentie op de vaste markt, lagere kosten en betere inkoopprijzen.

De Nederlandse markt voor mobiele diensten staat al enige tijd onder druk. De omzet is in de periode juli tot september 2017 met 7,9 procent jaar op jaar gedaald naar 1,11 miljard euro, volgens cijfers van Telecompaper.

Daarbij was T-Mobile nog niet eens de grootste daler, dat was Vodafone. T-Mobile zag de omzet met 6,5 procent op jaarbasis dalen en groeide in marktaandeel licht. Alleen Tele2 toonde een stijging in omzet, namelijk 18,7 procent op jaarbasis.

De consolidatie is echter niet erg gundtig vanuit het oogpunt van consumenten. Met een vierde speler was er weer wat leven in de brouwerij op de markt voor mobiele telefonie. Het neemt niet weg dat Tele2 moeite had om aan de nieuwe klanten te verdienen. In het derde kwartaal daalde de omzet met ruim 5 procent tot 145 miljoen euro.

Toch blijft de verkoop verrassen: Nederland is na thuisland Zweden de belangrijkste markt voor Tele2.

De versterking voor T-Mobile zit hem vooral in de groei van het aantal mobiele klanten. Op het gebied van breedband is Tele2 geen belangrijke speler.

Tot het goedkeuringsproces naar verwachting in de tweede helft van 2018 is afgerond zullen beide aanbieders als zelfstandige bedrijven blijven opereren, en vinden er als gevolg van dit voorgenomen samengaan dan ook geen veranderingen plaats, laten de bedrijven weten.

Om 8.30 uur geven beide bedrijven een toelichting.

Kerncijfers

Tele2
Aantal mobiele klanten: 1,2 miljoen
Breedband: 332.000
Vaste telefonie: 35.000

Omzet: 467 miljoen euro

Hoofdkantoor: Amsterdam
Aantal winkels: 16

T-Mobile Nederland (inclusief Ben)
Aantal mobiele klanten: 3,7 miljoen
Breedband: 164.000

Omzet: 1 miljard euro

Hoofdkantoor: Den Haag
Aantal winkels: 124

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond