Deel dit artikel
-

‘Telecompartij wil onbeperkt mobiel internet introduceren’

De PVV heeft het voorstel om de onverkochte frequenties voor mobiel internet te bundelen met de 900 Mhz-band deze week mede ingediend voor een nieuwe telecompartij die onbeperkt internet en mobiele telefonie wil aanbieden.

Kamerlid Van Bemmel (PVV) heeft  dinsdag de regering verzocht om de restfrequenties voor mobiel internet op de 1800, 2000, 2100 en 2600-band te bundelen met de al gemaakte reservering in de 900-band. Het gaat om frequenties die vorig jaar bij de frequentieveiling voor mobiele datadiensten onverkocht zijn gebleven. Ziggo/UPC en Tele2 waren toen niet geïnteresseerd in de zogenoemde ongepaarde frequenties die aanvankelijk voor de WiMax-technologie zouden worden gebruikt. De partijen die WiMAX in Nederland wilden introduceren waren afgehaakt.

Het ministerie van Economische Zaken wil dit spectrum alsnog uitgeven als ook bestaande frequenties voor mobiele telefonie, die in 2013 aflopen, opnieuw onder de hamer komen.

De PVV wil nu dat de onverkochte frequenties niet los, maar als een pakket worden aangeboden aan een nieuwe partij.  De angst bestaat dat een van de drie bestaande aanbieders  de frequenties gaat kopen om concurrentie te hinderen.

Van Bemmel (PVV) maakte zich eerder dit jaar kwaad over de recente prijsverhogingen van de drie bestaande telecom-aanbieders. ‘Het is van groot belang om de nieuwkomers genoeg ruimte te geven voor nieuwe producten, volop reden dus om de publicatie van de veilingregels nog even aan te houden totdat de kamer de kans heeft gehad zich uit te spreken over deze situatie,’ aldus Van Bemmel. Het voorstel van de PVV is overigens nog niet in stemming gebracht, ondanks positieve bijval van onder meer D66 en PvdA.

Belangstellenden voor het nieuwe pakket, zo vertellen bronnen aan Emerce, zijn Tele2 en een niet nader genoemde grote telecomretailpartij die ‘samen met technologiepartners’ van plan zou zijn om zeer goedkoop internet in Nederland aan te bieden. Voor 20 euro per maand zou men niet alleen onbeperkt kunnen internetten zonder datalimiet, maar ook kunnen bellen zonder telefoontikken.

Mobiele telefonie zou kunnen worden aangeboden via de 900 MHz band en mobiel internet via de overige frequenties. Daarbij zou men gebruik willen maken van TD-LTE. Deze standaard die is ontwikkeld door China Mobile, gebruikt slechts een kanaal voor uploaden en downloaden, waar LTE (de opvolger van het huidige mobiele netwerk) twee kanalen benut.  TD-LTE wordt momenteel nog niet in mobiele toestellen ondersteund, maar dat zou geen probleem moeten zijn als LTE uiteindelijk grootschalig worden uitgerold. De Nederlandse telecombedrijven willen daarmee wachten tot na de frequentieveilig van 2012.

Door de inzet van TD-LTE zou de kostprijs van 1 gigabyte data kunnen dalen naar 25 cent in plaats van 1 euro, stellen de bronnen. De verwachting is namelijk dat de aanlegkosten van de infrastructuur aanzienlijk lager uitvallen dan bij LTE het geval is. Onbeperkt internetten zou dan bijvoorbeeld 10 euro per maand kunnen kosten, 20 euro goedkoper dan telecombedrijven nu in rekening brengen.

Tele2 wilde de belangstelling voor het pakket tegenover Emerce overigens bevestigen noch ontkennen.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond