Deel dit artikel
-

Telegraaf demonstreert iPad-applicatie

De Telegraaf schetst als eerste Nederlandse dagblad zijn eerste plannen voor Apples tabletcomputer iPad. De applicatie is een geïntegreerd geheel van tekst, foto en video. Ook Sanoma Digital treft de eerste voorbereidingen.

Apples tabletcomputer iPad komt op zaterdag 3 april op de markt, voor minimaal 500 dollar. Nederlanders moeten nog een paar maanden wachten, aangezien Apple het apparaat eerste op de grote markten uitbrengt. Een exacte introductiedatum voor de Benelux-markt is echter nog niet bepaald.

Dat neemt niet weg dat uitgevers in Nederland zich voorbereiden op dit nieuwe verkoop- en distributiekanaal. De Telegraaf was gisteren de eerste die zijn gedachtes over ‘uitgeven op tabletcomputers’ concreet gestalte gaf. De uitgever publiceerde namelijk een demonstratie van hoe het denkt dat zijn iPad-applicatie er uit moet zien. Behalve voor krantenberichten is er ook veel ruimte gemaakt voor videopublicaties van de krant. 

Het Youtube-kanaal van De Telegraaf bevat 301 video’s, waarvan de populairste enkele duizenden keren bekeken zijn.

In de vanochtend gepubliceerde jaarcijfers zegt de uitgever: "Autonoom werd wel groei gerealiseerd, bijvoorbeeld op (mobiel) internet en bij gaming".

Of De Telegraaf geld wil gaan vragen voor de iPad-applicatie is niet bekend. De krantensoftware voor de iPhone, die de nummer drie populairste download in de categorie Nieuws is, is gratis te downloaden.

Ook Sanoma Digital bereidt zich voor op de lancering van iPad-applicaties. Vorige week nam Sanoma deel aan een telefonische briefing van Apple over de mogelijkheden die de iPad biedt voor uitgevers. Welke uitgaven het bedrijf als eerste op de Apple-tablet uitbrengt, is niet bekend. Nu.nl ligt echter het meest voor de hand. Hoofdredacteur Laurens Verhagen van Nu.nl is duidelijk over de prijsstelling van zijn iPad-applicatie: "In het oprichten van betaalhekken rondom internet geloof ik niet".

Behalve boekenuitgevers bereidt ook de Amerikaanse boekenwinkel Barnes & Noble zich voor op de publicatie van een iPad-applicatie. Dat zou een directe concurrent zijn van Apples ingebouwde iTunes-boekenwinkel.

De verwachtingen is dat er in 2010 en 2011 zeker tientallen verschillende soorten tabletcomputers op de markt komen, van kleinere en grotere fabrikanten. Ook Googles Android-systeem is van meet af aan al geschikt als besturingssysteem voor tablets.

Krantenuitgever New York Times hecht zo veel waarde aan nieuwe publicatieplatformen als ereaders, telefoons en tabletcomputers dat het er een aparte divisie voor inricht.

Deel dit bericht

2 Reacties

soboer

Wat is de meerwaarde van deze app. Er zit toch ook een browser op de ipad. Je kan de telegraaf ook via de browser vinden. Een app op de iphone heeft nog een functie, omdat het formaat te klein is, maar op een ipad?

stef

Soboer, content in apps laden veel sneller dan in browsers, vooral als je via 3G verbonden bent. Ik heb in het buitenland veel voordeel van apps t.o.v. een browsertje. Daarnaast zijn er tal van extra mogelijkheden, slimmere persoonlijke, localized en social functies bijvoorbeeld.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond