Deel dit artikel
-

Telenet, UZA en DIGIMedical testen mogelijkheden van 5G in de zorg uit

Het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) en telecomoperator Telenet testen een Virtual Reality-robot uit om patiënten die voor langere tijd in het ziekenhuis verblijven voor even naar een andere plek te brengen, zij het virtueel.

De robot, die VRiendje heet, werkt via 5G-verbinding: beelden worden razendsnel doorgestuurd om een VR-effect te creëren.

UZA en Telenet organiseerden al eerder tests op de dienst kindergeneeskunde van het ziekenhuis. Voorlopig gaat het om een proef, maar op termijn kunnen soortgelijke toepassingen verder uitgerold worden als er overal 5G-dekking wordt aangeboden.

VRiendje is een mobiel apparaat in de vorm van een mannetje van 20 cm groot. Het is uitgerust met een 360 graden-camera, microfoons, speakers en een verbinding met het internet. De kleine robot staat in verbinding met een VR-bril die de patiënt in het ziekenhuis opzet. Die patiënt hoeft alleen maar zijn hoofd te bewegen om rond te kunnen kijken in de ruimte waar de robot staat. Hij ziet live wat er zich in die andere ruimte afspeelt en kan via de microfoon spreken met de mensen die daar aanwezig zijn.

De robot is ontwikkeld door het Nederlandse bedrijf Horus VR en wordt in België verdeeld door DIGIMedical. De afgelopen maanden testte Telenet VRiendje uit op de afdeling kindergeneeskunde van het UZA.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond