Deel dit artikel
-

Televisiearchief van Instituut Beeld en Geluid breder beschikbaar

Het televisiearchief van Instituut Beeld en Geluid komt voor een belangrijk deel beschikbaar voor het publiek. Dat vertelt scheidend Algemeen Directeur Jan Müller van Beeld en Geluid aan Spreekbuis.

Tot nu toe kon de collectie vooral worden doorzocht door programmamakers, die fragmenten uit oude programma’s willen hergebruiken. Voor het gewone publiek zat het archief bijna volledig op slot, in verband met de auteursrechten.

Pas na 70 jaar vervallen de rechten en komt het materiaal in het publieke domein. Maar omdat het meeste materiaal met publiek geld is gemaakt, moet het ook voor iedereen toegankelijk zijn.

Met de NPO is afgesproken om de zogenaamde out-of-commerce programma’s van 25 jaar of ouder vrij ter beschikking te stellen, tenzij er nog commerciële activiteiten mee worden ondernomen.

Nieuws en sport bijvoorbeeld wordt eerder toegankelijk dan documentaires, drama of muziekprogramma’s.

Er is nog niet besloten langs welk kanaal dat materiaal aan het publiek beschikbaar wordt gesteld. ‘Het zou via ons eigen portal kunnen gebeuren, maar we kunnen ook het gedigitaliseerde materiaal via de kanalen van NPO beschikbaar stellen. Voor ons is dat niet zo heel belangrijk: het gaat er om dat het publiek op wat voor manier dan ook bij dat audiovisueel erfgoed kan.’

Deel dit bericht

1 Reactie

Hans Verlaan - Dhr.

Ik ben al jaren op zonaar een toneelstuk over een pension met 5 mannen, waarbij de pensionhouder zich ontpopt als een soort dictator/dwingeland.
Een hele grappige rol was er voor een gastarbeider die 3 verschillende personen speelde. Het was op de tv in de jaren 70 en wij lagen werkelijk onder de tafel van het lachen! Kunt u achterhalen wel toneelstuk dat was en hoe ik het nogmaals zou kunnen zien?

BVD&MVG Hans Verlaan.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond