Deel dit artikel
-

TenneT hangt elektriciteitsnet aan blockchainplatform

Het Nederlandse elektriciteitsnet krijgt, net als delen in Duitsland, Zwisterland en Italië, een koppeling met een blockchainplatform. Huishoudens kunnen de accu’s van elektrische auto’s of hun ‘wandbatterijen’, tegen een vergoeding, aanbieden om capaciteitswisselingen op te vangen.

Dat wordt realiteit wanneer TenneT (Duitsland en Nederland), Swissgrid (Zwitserland) en Terna (Italië) hun gezamenlijk ontwikkelde, grensoverschrijdende blockchainplatform Equigy in bedrijf nemen.

“Nu de conventionele centrales gaan sluiten zijn wij ons aan het voorbereiden op een toekomst waarin wij grotendeels afhankelijk zijn van consumenten met hun elektrische auto’s, thuisbatterijen en warmtepompen om het net betrouwbaar, duurzaam en kosteneffectief te stabiliseren”, zegt TenneT-baas Manon van Beek in een persbericht.

Wanneer er veel zonne-energie en windstroom wordt opgewekt, kan de netbeheerder dat gaan parkeren in beschikbaar gestelde accu’s. Bij een tekort aan stroom kan de gedistribueerde capaciteit juist worden aangesproken. Deelnemers aan dit netwerk krijgen een vergoeding voor het gebruik van hun node. Wiens node effectief hoeveel bijdraagt, wordt vastgelegd in een blockchain. Zo werkt iedereen in de keten met gegaranderd dezelfde informatie.

Het Equigy-platform zal in eerste instantie worden gelanceerd in Duitsland, Nederland, Zwitserland en Italië. De partners verwachten dat ook nog andere Europese netwerkexploitanten zich aansluiten.

Miljoenen gedecentraliseerde kleine opslagunits in huishoudens in het één- tot tweecijferige kilowatt-bereik vormen daarmee een groot on demand opslagnetwerk.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond