Deel dit artikel
-

TenPages wint innovatieprijs

TenPages, het crowdfunding initiatief voor boeken, heeft de Accenture Innovation Award gewonnen. Catawiki, de Nederlandse handels- en wikisite voor verzamelaars, wist de publieksprijs in de wacht te slepen.

Volgens Theo Huibers, voorzitter van de hoofdjury, kan TenPages met recht een disruptieve innovatie in de uitgeefsector worden genoemd. "We verwachten veel van hen in de toekomst."

TenPages.com werkt volgens het crowdfunding principe van de muzikale tegenhanger Sellaband, waarbij het publiek kan investeren in onbekende musici. Bij genoeg belangstelling, wanneer het publiek bereid is geld te beleggen in een boek, wordt in het geval van TenPages.com een boek uitgegeven bij een bestaande uitgever. Wanneer alle aandelen van een manuscript verkocht worden, verdienen de ‘beleggers’ geld aan de boekverkoop.

Andere soortgelijke projecten in Nederland zijn bijvoorbeeld Schrijversmarkt, een co-creation platform voor schrijvers waar de massa bepaalt welk boek uitgegeven moet worden. Het idee is niet nieuw. In Amerika is er WEbook, een community van schrijvers. De schrijvers plaatsen hun werk online en de lezers mogen commentaar geven of, tegen betaling, stemmen.

Tom Loozen van Accenture, die de publieksprijs weggaf, is van mening dat Catawiki een zeer winstgevend bedrijf kan zijn als voldoende schaal wordt behaald.

Catawiki is een actuele catalogus voor verzamelaars. Gebruikers kunnen deze aanvullen en er hun eigen verzamelingen in bijhouden. Maar ook de collectie via de site delen met anderen. De site fungeert behalve als catalogus ook als webwinkel. De geregistreerde gebruikers kunnen items invoeren. Dat kunnen objecten uit een eigen verzameling zijn, maar ook objecten die nog worden gezocht. Zoeklijsten van verzamelaars en aanbodlijsten van verkopers worden automatisch aan elkaar gekoppeld.

Tijdens het evenement maakte de jury ook de winnaars van zeven overige categorieën bekend.

Appie werd winnaar van de categorie Best Mobile. Catawiki won in de categorie Best Web. Ook TenPages wist de hoofdprijs in de eigen categorie te winnen en werd hoofdprijswinnaar in de categorie Lifestyle. In de categorie Best Digital Home werd Marduq als winnaar gekozen. Tiktegel won de prijs in de categorie Best Gaming. Smart Signs werd uitgeroepen tot winnaar van de categorie Best Connected Device. In de categorie Best Green werd Marvin uitgeroepen tot winnaar.

De Nederlandse startup Layar ontving vorig jaar de juryprijs bij deze wedstrijd. Reissite TripEss.com werd toen tot het innovatiefste concept voor een website gebombardeerd.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond