Deel dit artikel
-

Terra blockchain stopgezet na onrust op cryptomarkten

De blockchain die de stablecoins TerraUSD en LUNA aanstuurt is donderdag stopgezet na een sterke devaluatie. De munten waren weliswaar aan de Amerikaanse dollar gekoppeld, maar bleken niet bestand tegen de huidige onrust op de cryptomarkt.

Er is momenteel sprake van een bloedbad op de cryptomarkten door de stijgende rente: daardoor wordt sparen weer interessant en worden risicovolle beleggingen juist minder aantrekkelijk. De koers van de Bitcoin en andere munten daalt sterk. De cryptomarkt verloor in een week tijd 700 miljard dollar aan waarde.

TerraUSD is een cryptomunt met een vaste waarde: 1 dollar. Hij is vooral bedoeld als stabiele tussenstop bij crypto-transacties tussen verschillende cryptomunten.

De initiatiefnemers achter Terra zagen hadden al maatregelen genomen om hun ‘algoritmische stablecoin’ in tijden van crisis te beschermen. Een maatregel was de wisselwerking met een tweede stablecoin LUNA. Die moest ervoor zorgen dat TerraUSD 1 dollar waard blijft. Als de ene munt in waarde zakt, kun je deze inwisselen voor de ander en vice versa.

Ook was een flinke Bitcoinreserve opgebouwd om daarmee LUNA te kopen wanneer die onderuit dreigde te gaan. Doordat er zoveel bitcoins op de markt worden gebracht. daalt niet alleen de Bitcoin (tot 27.000 dollar), maar zijn ook LUNA en Terra in een vrije val geraakt.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond