Deel dit artikel
-

Tesla: 160.000 gebruikers zelfrijdende AI-software

Er zijn nu 160.000 automobilisten die Tesla hebben betaald voor software die hun auto’s zelfrijdend maken. Financieel gezien zijn dit pure software- of cloudinkomsten.

Dat vertelde Ashok Elluswamy eerder deze week tijdens een recruitmentbijeenkomst voor software-ontwikkelaars. Een jaar geleden waren er nog maar tweeduizend bestuurders die de publieke beta van Tesla Full Self-Driving (FSD) mochten gebruiken. Nu zijn dat de top tien procent voorzichtige rijders.

FSD is software die de automobilist in feite overbodig maakt als bestuurder. Camera’s in de auto zijn de ogen en de auto controleert op grond van die input het stuur, gas en de rem. Deze software is met de jaren duurder geworden en kost
in de VS nu 15.000 dollar, of tweehonderd dollar per maand.

De basis voor de zelfrijdende auto’s ligt in de AI-modellen in twee chips in de auto. Zij interpreteren de camera-observaties. De modellen worden gevoed vanuit een Tesla-cloud die input van auto’s van over de hele wereld analyseert.

Momenteel sleutelt Tesla aan eigen cloud-, server- en chiptechnologie voor AI-toepassingen. Dit geheel wordt de Dojo-supercomputer genoemd.

Om video's van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.

Eind dit jaar zijn er tussen de 3 en 4 miljoen Tesla’s op de weg wereldwijd.

Foto: rulenumberone2 (cc)

Deel dit bericht

2 Reacties

Hans

Ik wil ook een “zelfrijzende” auto. En dan nog even afbakken… 😉

Erwin Boogert

Lekker knapperig voor op de zondagse ontbijttafel.

(die autocorrect ook altijd … )

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond