Deel dit artikel
-

Tesla toont robotaxi begin augustus

Tesla-topman Elon Musk zegt dat hij op acht augustus zijn concept voor robotaxi’s toont.

Op die zomerse donderdag in de Nederlandse avonduren vindt een bijeenkomst plaats tijdens welke Musk zijn plannen onthult voor zelfrijdende taxi’s.

De ondernemer belooft al jaren dat hij met een dergelijke concept zal komen. Daar werd wel aan gebouwd, maar voortschrijdend technisch inzicht deed Tesla besluiten over te stappen op een ander basismodel achter het idee ‘zelfrijdend’. De AI moest opnieuw worden getraind.

Een week geleden verwijderde het autobedrijf het label ‘bèta’ van dat Full Self Driving-systeem. Voor de consumentenversie heet dat nu ‘Supervised’. Het is niet uitgesloten dat Tesla robotaxi’s laat rijden met menselijke toezichthouders erin.

De enige aanbieder van volledig onbemande robotaxi’s in de VS is het bedrijf Waymo. Dat is een Google-bedrijf dat actief is in de steden Phoenix, San Francisco, Austin en Los Angeles. De staten Nevada, Florida, California en Michigan namen eind 2023 wetten aan die autonoom rijdende voertuigen toestaan op de openbare weg.

Waymo heeft per stad een paar honderd auto’s in bedrijf in een beperkt aantal wijken. Die doen wekelijks tienduizend betaalde ritjes. Het idee is dat de vraag naar robotaxi’s groeit wanneer het aanbod groeit.

Het Google-bedrijf heeft behalve op de fysieke weg ook dagelijks 25.000 auto’s op virtuele wegen rondrijden. Dat is in simulaties in zijn datacentra. De software leert hier een goed en veilig verkeersdeelnemer te zijn.

Een demonstratie van de Tesla-software voor autonoom weggedrag:

Foto: Rob Bertholf (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond