Deel dit artikel
-

Texas sleept Google voor rechter om biometrische gegevens

De Amerikaanse staat Texas heeft een rechtszaak aangespannen tegen Google voor het verzamelen van biometrische gegevens van miljoenen Texanen die daarvoor geen toestemming hebben gegeven.

Bedrijven die actief zijn in Texas mogen al jaren geen gegevens verzamelen van gezichten of stemmen zonder toestemming.

Google zou tenminste sinds 2015 biometrische gegevens hebben vergaard van ‘ontelbare Texanen’ en deze hebben gebruikt voor commerciële doeleinden.

Google zal de rechtszaak aanvechten omdat gebruikers de optie hadden om de biometrische verzamelfunctie uit te schakelen. In hoeverre daarover is gecommuniceerd is niet duidelijk.

Google ligt overhoop met een flink aantal Amerikaanse staten vanwege vermeende privacyschendingen. Google schikte begin oktober voor 85 miljoen dollar met Arizona. Texas, Indiana, de staat Washington en het District of Columbia hebben Google in januari aangeklaagd vanwege wat zij misleidende locatietrackingpraktijken noemden.

De Indiase mededingingsautoriteiten hebben intussen een boete van 13,37 miljard roepies (165 miljoen euro) opgelegd aan Googles moederbedrijf Alphabet. De mededingingscommissie van het land beschuldigt Google ervan de dominante rol van zijn Android-besturingssysteem te hebben gebruikt om zijn positie op de advertentiemarkt te versterken.

In vooraf geïnstalleerde Google-apps zouden Android-gebruikers zijn aangemoedigd om Google Search te gebruiken. De Competition Commission heeft Google al opgedragen om hierin wijzigingen aan te brengen.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond