Deel dit artikel
-

The Next Web opent Amsterdamse tech hub met Google

Naast een nieuwssite en conferentie krijgt The Next Web ook aan tech hub, een kantoor in hartje Amsterdam waar passanten kunnen aanschuiven en ondernemers hun bedrijf kunnen vestigen.

Gisterenavond presenteerde CEO Boris Veldhuijzen van Zanten van The Next Web, met wethouder Kasja Ollongren van Amsterdam, James van Thiel van Google (Director of EMEA Strategic Partnerships) en Neelie Kroes de plannen voor het pand aan de bloemenmarkt, een pand bij de Munt.

Veldhuijzen van Zanten: “Met onze events geven we mensen energie en inspiratie. Daarnaast helpen conferenties het toeval een handje om gelijkgestemde mensen elkaar te laten ontmoeten. Dat is wat we met X ook beogen.”

X wordt een plaats waar techondernemers elkaar kunnen ontmoeten. De bovenste verdieping van het Muntstaetegebouw, naast de ABN Amro, is open voor iedereen. De rest van de vier verdiepingen en de kelder zijn enkel toegankelijk voor mensen uit de tech scene. Een passant kan er een koffie drinken en het WiFi gebruiken. Ondernemers kunnen er hun bedrijf vestigen. Het vaster de bezetting, hoe strenger de ballotage. In de uiterste vorm zoekt Veldhuijzen van Zanten “second stage startups waar we in geloven.”

De locatie wordt ook onderdeel van Googles netwerk van tech hubs, onderdeel van Google for Entrepeneurs. Net als de andere founding partners helpt het zoekbedrijf financieel bij de oprichting, maar het zal ook eigen mensen lokaal bijdragen laten leveren. Bijvoorbeeld met workshops, of door buitenlandse werknemers op de locatie wijzen als inspirerende startupomgeving waar ze bij gelegenheid kunnen aanschuiven.

“We willen niet het Silicon Valley van Amsterdam zijn. San Francisco is uniek. Maar we kunnen wel de welkome sfeer maken.”

Google heeft vijf eigen campussen waar derden werkruimte kunnen krijgen, sinds gisteren ook in Warschau, en dertig tech hubs. Dat zijn qua DNA geestverwanten, maar dan onder beheer van een derde partij. De Nederlanse locatie wordt ook gesteund door KPMG, Booking.com en ACE.

Behalve werkruimte moet X ook onderdak bieden aan jaarlijks zo’n zeshonderd events, van groot tot klein.

De tech hub wordt nu nog verbouwd. Naar verwachting wordt de eerste verdieping rond maar in gebruik genomen. Na afronding van de bouwwerkzaamheden is er zesduizend vierkante meter werkruimte beschikbaar. Dat is goed voor zo’n 120 à 150 startups, vijfhonderd werkplaatsen en, naar verwachting, dagelijks zo’n duizend bezoekers.

X onderscheidt zich van initiatieven als Spaces en WeWork in het feit dat “iedereen wordt gecheckt, om ervoor te zorgen dat ze interessant zijn voor de ander.”

Europa’s grootste tech hub van Google staat in Berlijn en is zestienduizend vierkante meter groot.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond