Deel dit artikel
-

The Privacy Collective in februari weer voor rechter tegen Oracle en Salesforce

De zitting in hoger beroep in de zaak van The Privacy Collective tegen Salesforce en Oracle vindt 8 februari plaats. De procedure moet volgens de privacyclub een einde maken aan het verdienmodel van techbedrijven ‘die internetgebruikers op illegale wijze volgen en profileren’.

De procedure richt zich op privacyschendingen door techbedrijven Salesforce en Oracle, die met de illegale handel in persoonsgegevens jaarlijks miljardenomzette zouden draaien. Door internetgebruikers te volgen via cookies en tracking technologie verzamelen ze een grote hoeveelheid informatie over voorkeuren, interesses en het persoonlijke leven van vrijwel iedereen. De gegevens worden om commerciële redenen door Salesforce en Oracle gebundeld tot een persoonlijk profiel, dat wordt verhandeld en gedeeld met talloze adverteerders.

The Privacy Collective daagde Salesforce en Oracle in 2020 voor de rechter wegens het massaal schenden van de privacyrechten van Nederlandse internetgebruikers. Internetgebruikers zijn niet goed geïnformeerd en hebben geen geldige toestemming gegeven voor het massaal verzamelen en doorverkopen van gegevens over hun online gedrag.

In eerste aanleg werd The Privacy Collective echter niet-ontvankelijk verklaard door de rechtbank Amsterdam. Die oordeelde dat The Privacy Collective niet voldoende had aangetoond representatief te zijn voor de groep gedupeerden die zij stelt te vertegenwoordigen. The Privacy Collective is tegen dit oordeel in hoger beroep gegaan. Het hoger beroep is er primair op gericht om alsnog ontvankelijk te worden verklaard. Pas daarna zal de inhoudelijke behandeling plaatsvinden.

The Privacy Collective vordert behalve een verbod op deze praktijken, een schadevergoeding van 500 euro van zowel Salesforce en Oracle namens iedere gedupeerde internetgebruiker in Nederland. Daarmee worden internetgebruikers gecompenseerd voor de jarenlange schending van hun privacy en wordt een effectief einde gemaakt aan het illegale verdienmodel van bedrijven als Salesforce en Oracle.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond