‘Thuiswerk wordt langzaam weer afgebouwd’
Thuiswerken blijkt voor veel bedrijven de redding te zijn geweest tijdens de coronacrisis. Negen op tien organisaties hebben hun medewerkers (zoveel mogelijk) laten thuiswerken. Toch wordt hiermee geen precedent geschapen. Veel bedrijven gaan na de crisis het thuiswerken weer sterk terugschroeven.
Een en ander blijkt uit een grootschalig onderzoek dat het Belgische IT-vakblad Data News in opdracht van Dell Technologies uitvoerde bij 2500 Belgische professionals in alle functieniveaus van de bedrijfswereld en uit diverse sectoren. De enquête werd in april 2020 uitgevoerd, op het hoogtepunt van de coronagolf.
Over de voordelen waren de ondervraagden overigens eensgezind. 71 procent ervaart een beter evenwicht tussen werk en privé dankzij het thuiswerken, 63 procent vindt dat het de flexibiliteit van de medewerkers ten goede komt en nog eens 40 procent denkt dat hun productiviteit hoger ligt. Minder verplaatsingen, minder tijdsverlies en een betere mobiliteit door minder files komt ook regelmatig terug als antwoord.
Bij de meerderheid was thuiswerken al goed ingeburgerd. Met name grotere bedrijven met meer dan 500 medewerkers stonden open voor thuiswerken. Voor de pandemie mocht 21,7 procent van de respondenten niet thuiswerken.
De hoofdreden waarom werknemers niet mochten thuiswerken is de mindere controle. Maar ook risico’s voor de beveiliging van de bedrijfsinformatie wordt genoemd. Er bestaat ook angst voor verlaagde productiviteit.
Daarnaast zijn er sectoren waar thuiswerk niet mogelijk is, zoals de horeca, bouwsector, retail, agricultuur, zorgsector of banen met veel klantencontacten.
De pandemie heeft de digitale transformatie zeer zeker een duwtje in de rug gegeven. De coronacrisis heeft volgens 71 procent van de respondenten veel bedrijven versneld doen overschakelen. Bedrijven beseffen eens te meer het belang van IT.
Toch verwacht het merendeel van de respondenten dat thuiswerk sterk teruggeschroefd worden. In bijna 20 procent zal de situatie van voor de crisis terugkeren en bij 5 procent gaat het systeem van thuiswerken volledig worden afgebouwd.
Deel dit bericht
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond
2 Reacties
Alex O'Neill - Netrespons
Minder controle? Angst voor verlaagde productiviteit? Blijkbaar vinden managers het nog steeds moeilijk om te sturen op output. Want productiviteit meet je op basis van output. Niet op basis van aanwezigheid. Ik neem aan dat een manager niet steeds over iemands schouder meekijkt wat hij/zij doet op kantoor. Mijn advies: maak output (kwalitatief & kwantitatief) meetbaar en regel de nodige processen hiervoor in.Ga je niet als manager angstvallig vastklampen op aanwezigheid van je werknemers. Deels thuiswerken creëert een werkmodus die voor werknemers prettig is. En uiteindelijk ook voor de organisatie zelf.
Margreet
Ja, maar op kantoor zitten is babysitten voor veel managers. Continu op de lip zitten van je onderdanen is voor managers heerlijk. Bovendien het is zo gezellig om hutje op mutje met zijn allen in een kantoorruimte te zitten. Gezellig de radio keihard aan, leuk! Lekker sociaal doen, vooral op vrijdag tijdens de vrijmibo en zeggen hoe geweldig je baas het wel niet doet.