Deel dit artikel
-

Thuiswinkel juicht protestactie eBay toe

De Nederlandse Thuiswinkelorganisatie juicht eBay’s protestactie tegen oneerlijke handelpraktijken toe.

“Het hangt dicht tegen onze activiteiten rondom ‘dual pricing‘ aan. Daarom kunnen we deze actie toejuichen”, aldus Thuiswinkel-juriste Ank van Heeringen. “Het thema staat blijvend bij ons op de agenda. We stimuleren dat webwinkels melding met bewijs maken” van oneerlijke handelspraktijken.

Zowel eBay als de Nederlandse Thuiswinkelorganisatie verzetten zich tegen de situatie waarbij fabrikanten en producenten bepaalde webwinkeliers ertoe dwingen om hun artikelen tegen door hen opgelegde prijzen verkopen. De fabrikanten willen daarmee veelal hun retailpartners in de fysieke wereld beschermen tegen goedkoper werkende internetwinkels.

Thuiswinkel.org verzamelde begin vorig jaar klachten van tientallen winkeliers en gaf die aan de NMa. De Nederlandse mededingingsactiviteit deed een peiling om bewijzen te vinden voor de omschreven situatie, maar vond die niet.

De webwinkelclub steekt voor dat resultaat deels de hand in eigen boezem. Internetondernemers melden zich niet graag met bewijzen omdat ze daarmee het risico zouden lopen contracten met de betreffende leveranciers te verliezen, of kortingen kwijt te raken. Heeringen: “We stimuleren winkeliers nog steeds om met bewijs te komen”, haar organisatie wil als doorgeefluik fungeren.

Verkopers, en ook kopers, op eBay in Europa zijn ook het slachtoffer van dit soort handelspraktijken. Daarom begon het een handtekeningenactie onder zijn miljoenen gebruikers.

De ingezamelde handtekeningen worden komend najaar aangeboden aan Europese de Europese Commissie of nationale lidstaten. Dit zou ook voor de NMa reden kunnen zijn om nogmaals een inventariserend onderzoek te houden.

Foto: aukje leermakers (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond