Deel dit artikel
-

Thuiswinkel.org gaat twee pilots met herbruikbare verpakkingen opzetten

Branchevereniging Thuiswinkel.org gaat met de sector inzetten op herbruikbare verpakkingen. Vorige week bood Thuiswinkel.org-directeur Wijnand Jongen de nieuwe Brancheverduurzamingsplannen Verpakken aan aan de directeurgeneraal van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat Roald Lapperre.

Thuiswinkel.org werkt al enkele jaren met haar leden iaan duurzaamheid, onder andere op het gebied van verpakkingen. Afgelopen jaren hebben webwinkels volgens de belangenverenigingen al ‘met succes’ ingezet op het gebruik van duurzamer karton en plastic.

De afgelopen maanden is er vooral gesleuteld aan de ontwikkeling van nieuwe doelstellingen op het gebied van duurzame verpakkingen. Daarnaast wil de sector onderzoek gaan doen naar herbruikbare verpakkingen. Veruit de meeste e-commerceverpakkingen worden maar eenmalig, soms tweemalig in het geval van retouren, gebruikt. Voor elke bestelling wordt een verpakking geproduceerd die uiteindelijk in de container van de consument terecht komt. Het is vermoedelijk niet nodig dat er een aparte verpakking geproduceerd wordt voor elke bestelling.

De huidige e-commerceverpakkingen kunnen echter moeilijk worden hergebruikt omdat de Nederlandse consument een nette verpakking op prijs stelt. Daarnaast worden verpakkingen ingezet voor retouren. Ook vergt het een ander logistiek proces als verpakkingen moeten worden teruggehaald. Daarbij kun je je afvragen of dit niet extra vervoersbewegingen oplevert.

De huidige plannen zijn om samen met de webwinkels, vervoerders en verpakkingsindustrie twee pilots uit te rollen.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond