Deel dit artikel
-

Thuiswinkel.org huiverig voor ruime interpretatie Europese webwinkel-richtlijn

Thuiswinkel.org, de branchevereniging voor webwinkels in Nederland, wil voorkomen dat de Europese richtlijn voor Consumentenrechten omgezet wordt in te strenge Nederlandse wetgeving.

De nationale wetgeving moet straks niet bestaan uit vage of strenge regels, stelt Thuiswinkel.org.

Om die reden wil de branchevereniging een aantal aanbevelingen doen voor het omzetten van de richtlijnen in wetgeving. Hiervoor werkt het samen met enkele andere brancheverenigingen voor webwinkels uit andere Europese lidstaten, waaronder het Duitse BvH.

Veel van de informatieverplichtingen voor webwinkels die in de richtlijn naar voren komen, laten ruimte over voor interpretatie. Thuiswinkel.org wil zowel de overheid als de ondernemer helpen door handvaten te geven hoe nieuwe regels efficiënt ingevoerd kunnen worden.

Thuiswinkel.org wil voorkomen dat Nederland, net als in het voortraject bij het invoeren van regels met betrekking tot cookiegebruik, het beste jongetje van de klas wil spelen, en de richtlijn in strengere regels omzet dan waar Europa om vraagt.

Het informeren van de consument over retourzendingen en de bijkomende kosten moet bijvoorbeeld een algemene toelichting worden, als het aan de branchevereniging ligt. “Als de kosten op voorhand gespecificeerd moeten worden, is dat bijna onmogelijk en sowieso een administratieve last voor webwinkels”, zo is er te lezen op de site van Thuiswinkel.org.

In Europees verband wordt er nu verder gesproken over de wetsinterpretatie door verschillende zusterorganisaties van Thuiswinkel.org. Er is nog twee jaar uitgetrokken voor de richtlijn in Nederland moet worden geïmplementeerd.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond