Deel dit artikel
-

Thuiswinkel.org: Leveropties moeten verantwoord zijn, maar óók van deze tijd

Het pleiten voor een nieuwe standaardlevertijd in plaats van next-day delivery is geen goede zaak voor consumenten en voor de (inter)nationale concurrentiepositie van Nederlandse (web)winkels. Dat zegt Thuiswinkel.org in reactie op plannen van GroenLinks voor langzamere bezorgopties.

Veel webwinkels bieden hun klanten standaard de optie om order van vandaag morgen te ontvangen. In de beleving van de linkse fractie leidt dat tot veel onnodig nachtwerk. GroenLinks wil nachtwerk verder beperken door meer voorwaarden te stellen aan wanneer er ’s nachts gewerkt moet worden.

Levering de volgende dag betekent niet noodzakelijkerwijs dat er de hele nacht gewerkt moet worden in de magazijnen. Veel distributiecentra sluiten al laat in de avond of uiterlijk om 1.00 uur, om het werk de volgende ochtend om 7.00 uur weer te starten, stelt Thuiswinkel.org.

In de snel veranderde arbeidsmarkt is het van belang goede arbeidsomstandigheden en een adequate beloning te koppelen aan verwachtingen van flexibiliteit van zowel werkgevers als werknemers.

De impact van een nieuwe standaardlevertijd zou volgens de branche-organisatie desastreus zijn voor de Nederlandse concurrentiepositie. Een onwenselijke situatie is bijvoorbeeld het Belgische e-commercelandschap, waar meer dan helft van alle online bestedingen bij buitenlandse webwinkels wordt besteld. Jarenlang is de ontwikkeling van e-commerce in België gefrustreerd omdat de Belgische regelgeving het nachtwerk bemoeilijkt. Een levering uit Nederland of Frankrijk is voor een Belg vaak een snellere en goedkopere optie.

Thuiswinkel.org wil geen situatie waarbij Nederlandse consumenten bij de oosterburen gaan bestellen om wél goedkoop de volgende dag geleverd te krijgen. ‘Dan is er nog minder zicht op arbeidstijden en moet het pakket ook nog een langere weg afleggen, wat uit milieuoogpunt onwenselijk is.’

De e-commercesector werkt volgens Thuiswinkel.org hard aan het informeren en stimuleren van consumenten om verantwoorde keuzes te maken. Zo werkt Thuiswinkel.org samen met webwinkels en distributiepartners aan Bewust Bezorgd, waarmee onder andere de meest milieuvriendelijke bezorgoptie voor de consument inzichtelijk wordt gemaakt. Zo kan de consument verschillende factoren meenemen in de afweging over een gewenste afleveroptie.

Deel dit bericht

3 Reacties

Jet Willers

Wat mij als consument al een aantal jaren verwondert is dat hoogst zelden een webwinkel de mogelijkheid biedt om te kiezen wanneer je iets bezorgd wilt hebben. Ik vind het, op een enkele uitzondering na, nooit belangrijk om mijn bestelling de volgende dag te ontvangen.
Goed dat jullie bezorgkeuzen inzichtelijk willen maken, maar gebruik hierbij vooral de zuinigheid van de Nederlanders: verplicht de aangesloten webwinkels binnen twee maanden spoedbezorging duurder te maken! En schrijf ook voor dat elke webwinkel onmiddellijk een bezorgkeuzeknop invoegt.
Jullie kunnen echt veel meer doen om de logistiek sneller in betere banen te leiden.

gerard meij - pro-ict-beheer

Ik begrijp de belgische klanten niet, als ze in het buitenland bestellen wordt de bestelling toch later afgelverd? en je hebt meer rechtszekerheid want een belgisch bedrijf valt onder de de belgische wetgeving evenals in nederland trouwens wat ook een reden zou moeten zijn om bij nederlandse of europese webwinkels te kopen. Bij Alibaba is alle beroep op terugsturen of klachten verwerking een hopeloze exersitiie

gerard meij

Danny

Sorry hoor, ben van mening dat de arbeidsvoorwaarden voor iedereen goed moeten zijn. Maar ten eerste: vaak kiezen mensen zelf om s nachts te werken. En ten tweede: er wordt aangegeven dat s nachts werken niet goed is voor de gezondheid maar nachtdiensten draaien in de haven is wel goed dan?? daar heb ik nog nooit iemand over gehoord omdat een groot gedeelte van de NL economie daarop draait wordt hier geen aandacht aan besteedt… uiteindelijk zullen de economische belangen altijd hoger in het vaandel staan dan de gezondheid van mensen

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond