Deel dit artikel
-

Thuiswinkel.org wil verplicht achteraf-betalen uit de wet

Thuiswinkel.org wil dat een oude wet die webwinkels verplicht om een betaalmethode aan te bieden waarmee consumenten minstens 50 procent achteraf mogen betalen wordt afgeschaft.

Buy now, pay later (BNPL) ligt al langer onder vuur, omdat het schulden, fraude en retouren in de hand werkt. Achteraf betalen is wettelijk gezien geen lening, waardoor er minder strenge regels gelden.

Er is een Europees plan liggen waardoor de diensten wél worden bestempeld als consumptief krediet, met de bijhorende regels. Daarnaast werd de achteraf-betaalpartijen gevraagd met een plan van aanpak te komen om schulden te verminderen. De NOS meldt dat de eerste opzet daarvan vrijdag naar de minister is gestuurd. Het gaat onder meer over het niet verlenen van diensten aan minderjarigen en het tegengaan van het stapelen van schulden.

Thuiswinkel.org pleit al langer voor het afschaffen van dit wetsartikel dat stamt uit 1992. Die wet was met name bedoeld om consumenten te beschermen, bijvoorbeeld bij faillissementen. Maar tegenwoordig zijn er voldoende andere manieren om consumenten online te beschermen, zo zegt de belangenvereniging. Daarnaast geldt deze wet alleen in Nederland, wat zorgt voor en oneerlijk speelveld in Europa.

Deel dit bericht

6 Reacties

Ejc

Onzin! Hoezo afschaffen? Er zijn genoeg nieuwe en onbekende webwinkels waar ik normaal nooit bij besteld zou hebben als achteraf betalen niet mogelijk was. 2x was achteraf betalen géén optie met als gevolg… géén product èn weg geld. Ik vind achteraf betalen super omdat de risico niet bij de klant ligt. Bij afschaffen zullen er massaal oplichtingen plaatsvinden. Degene die in de schulden komen en zich niet kunnen beheersen, is botweg gezegd niet mijn probleem. Koppel achteraf betalen optie maar met de schuldenaar’s/Digi D/BKR etc. WÉÉR een vertrutteling ERBIJ van de overheid. Eerst allemaal TAX en alcohol prijsafspraken. Wanneer is het genoeg!? Doe maar iets aan de armoede in ons eigen land en miljarden aan immigratie keten. Ik wens géén robot van de overheid te zijn!

Bert Singels

@Ejc

Precies dit. Daar gebruik ik het ook voor.

Frenske

Wat een achterhoede gevecht. Zo veel shops bieden dit niet aan. En waarom zou je? En is geen handhaving.

En klanten zoals Ejc hierboven heb je liever niet.

Jan Libbenga (Emerce)

Voor alle duidelijkheid: Thuiswinkel.org wil de verplichting uit de wet, maar dat betekent niet dat het dan niet meer wordt aangeboden. Dat is aan de webwinkels. Bovendien nemen veel van de betaalproviders het risico op zich.

Crim

Er zijn andere betaalmethoden waarbij je ook geld terug krijgt bij een faillissement of malafide shop, denk bijvoorbeeld aan creditcard of PayPal.

Remko - IFM-Ecom

Dit zou inderdaad uit de wet moeten worden gehaald. De enkele die het juiste er mee doen (lees de consumenten) doen dit voortkomend uit slechte ervaringen. META heeft net 7700 account gesloten met spam, maar er zweven online talloze nep webwinkels rond, daar is de consument pas echt de dupe van.

Het achteraf betalen zorgt voor 20% van de mensen voor onnodige aankopen en schulden die ze zich niet kunnen permitteren.

Zelf leveren wij voornamelijk aan bedrijven en hebben we hier dus gelukkig weinig mee te maken. En de klanten die dit wel eisen zijn niet de klant van ons bedrijf.

Daarnaast is er nog een verborgen probleem! De kosten die met achteraf betalen gemoeid zijn worden gewoon bij de producten op gezet. Dit beteken dat de consument uiteindelijk meer betaald dan nodig is. Dit werk inflatie en onnodig hoge prijzen in de hand.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond