Deel dit artikel
-

Thuiswinkel.org vraagt Tweede Kamer herziening garantieregels

Morgen vergadert de Tweede Kamer over nieuwe regels voor garanties van gekochte producten. Thuiswinkel.org vreest dat de ‘krappe’ Europese regels het uitgedokterde Nederlandse systeem overneemt.

De belangenorganisatie van Nederlandse webwinkels pleit samen met andere belangenbehartigers al maanden voor een gebalanceerde invoering van nieuwe Europese regels in het consumentenrecht. De nieuwe kunnen de webwinkelier veel geld gaan kosten. Die kosten komen uiteindelijk toch op het bordje van de consument terecht.

Morgen vergadert de Kamer over het volgende. In Nederland zijn de regels nu zo, dat als iemand een product koopt hij een garantie krijgt die is gelinkt aan de verwachte levensduur. Voor een oven is dat bijvoorbeeld zes jaar. Als de oven na vijf jaar stuk gaat, kan de consument een nieuwe krijgen als hij 5/6 bijbetaalt. Of het item retourneren en 1/6 terugkrijgen.

Europa is nu bezig de internationale regels te harmoniseren, gelijk te trekken, en stelt een maximale garantietermijn van twee jaar. Dit stuitte in Finland en Nederland op verzet van de e-commercesector.

Thuiswinkel.org vindt dat in Nederland dezelfde regels, dus maximaal twee jaar, moeten gelden zoals in de rest van Europa. Kan dat niet, dan moeten retailers toch minstens de mogelijkheid hebben om de hierboven geschetste gebruikersvergoeding in rekening te brengen bij de consument.

En bij de laatste wringt nu juist de schoen. De Europese regels bevatten namelijk een verbod op het doorberekenen van een gebruikersvergoeding. Dat zou betekenen, dat als de oven uit het voorbeeld hierboven in jaar vijf stuk gaat, dat de consument gratis een compleet nieuwe oven zou moeten krijgen. Thuiswinkel.org roept het parlement op om de gebruikersduurvergoeding in stand te houden. De Europese regels staan dat niet in de weg.

Algemeen directeur Marlene ten Ham van Thuiswinkel.org, zelf afkomstig uit het Europese lobbycircuit, zegt: “We zitten niet aan het recht van de consument. Garanties blijven in stand. We willen alleen af van de rare Nederlandse afwijking die dreigt en hopen dus op de verbruikersvergoeding.”

De stemming vindt niet morgen plaats. Mogelijk begin volgende week.

Foto: Martijn van Exel (cc)

Deel dit bericht

1 Reactie

Alex de Kruijff

Uit het Quelle arrest blijkt dat de consument gratis een nieuwe oven krijgt toegewezen als deze non-conform blijkt. Maar non-conformiteit is neer nodig dan dat het product vroegtijdig defect gaat.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond