Deel dit artikel
-

Tien miljoen exemplaren iPod verkocht

Apple heeft meer dan 10 miljoen iPods verkocht, zo maakte Apple topman Steve Jobs gisteren bekend op de MacWorld Expo in San Francisco. Alleen al in het vierde kwartaal van 2004 gingen er 4,5 miljoen audiospelers over de toonbank, bijna de helft van het totale aantal verkochte iPods, een groei van ruim 500 procent. De iPod behoort inmiddels tot de vijf meest verkochte elektronica-artikelen op Amazon.com.

Inmiddels is er een flash versie aan de iPod familie toegevoegd, een audiospeler met een vast geheugen. Apple was tot voor kort niet actief op deze markt. De huidige iPods zijn voorzien van een harde schijf. De nieuwe speler iPod Shuffle is verkrijgbaar met 512 MB of 1 GB, voor resp. 99 en 149 euro.

Ook met de muziekwinkel iTunes gaat het goed, zo meldde Jobs gisteren. Apple verkoopt 1,25 miljoen liedjes per dag, een half miljard per jaar. iTunes heeft volgens Jobs een marktaandeel van 70 procent. De iTunes winkel zal vanaf juni toegankelijk zijn via een speciale mobiele telefoon van Motorola, hoewel die alleen in de VS geleverd wordt.

Steve Jobs deed gisteren in hoog tempo een groot aantal aankondigingen, al was er weinig dat al niet via ‘rumorsites’ was uitgelekt. Zo publiceerde Think Secret al enkele weken diverse details over de gisteren aangekondigde producten. Apple overweegt Think Secret voor de rechter te slepen vanwege het ’stelen van industrieel eigendom’.

Tot de nieuwe producten behoorden onder meer de Mac Mini, de goedkoopste Mac ooit verschenen. Op het eerste gezicht een dikke iPod voorzien van een FireWire poort en een USB2 aansluiting. Een muis, toetsenbord of beeldscherm moeten apart worden aangeschaft. Kaal kost de computer, afhankelijk van de configuratie, minimaal 499 euro.

Ook werd iWork geïntroduceerd, de opvolger van AppleWorks, waarin het presentatieprogramma Keynote 2 is gecombineerd met de nieuwe tekstverwerker Pages. Kennelijk om Microsoft niet in de wielen te rijden, wordt het pakket vooralsnog zonder spreadsheet geleverd. Op 22 januari verschijnt overigens tevens iLife 05, het softwarepakket met nieuwe versies van iPhoto, iDVD, iMovie en Garageband. Het nieuwe besturingssysteem Tiger wordt in de eerste helft van dit jaar verwacht, maar een exacte datum is gisteren niet genoemd.

Deel dit bericht

3 Reacties

mm

Het grote nieuws van de dag in de VS is de lancering van de Mac Mini. M.i., de belangrijkste introductie van de afgelopen 10 jaar. Gewapend met het fantastische iLife, en in combinatie met iPod, airPort/airTunes (wifi) is deze computer een heuse media server in je woning.Tot nu toe was het superieure en (virusvrije) besturingssysteem voor de meeste PC-gebruikers minder toegankelijk, aangezien het opgesloten zat in een meestal duurdere Mac-computer.De Mac Mini maakt hier komaf mee. Het interessante is dat je oa. iLife gratis erbij kraagt. http://www.systemshootouts.org/shootouts/desktop/2005/0111_dt0600.html

Tuig

Toen ik 'm voor 't eerst zag op engadget was ik verkocht. Net als de eerste reageerder leek het me een ideale media machine. Maar als je goed naar de specs en prijs kijkt, is het helemaal niet zo'n ideaal systeem meer, en zeker niet de belangrijkste aankondiging van de laaste 10 jaar. Wat resteren er als pluspunten als media computer? Het is waarschijnlijk de mooist ontworpen, elegante computer behuizing ooit. Staat prachtig in de woonkamer. Hij heeft geen ventilator, is dus stil en energie zuinig. Unix-based OS met een duidelijke interface. Maar dan gaat het mis. Met de prijs: 256 -> 1 GB geheugen verdubbelt bijna de aanschaf. Apple accessoires als keyboard, wireless lan etc kosten schandalig veel – alles optellen en de vergelijking valt ongunstig uit. En dan de standaard features voor media gebruik. Alleen analoge audio uit via een 3.5 mm jack. Geen TV tuner. Maximaal een 80 GB harddisk, waardoor PVR-functies zeer beperkt zijn en hij geen echte server kan worden, hooguit een client in een netwerk waar nog een computer met veel opslag staat te draaien. Te weinig CPU en grafische capaciteit om goede de-interlacing/scaling te doen van DVD en ook geen weergave van HDTV. Geen component video uitgang. Een aantal bezwaren is op te heffen, maar dan zit je weer met een groot aantal kabels en externe devices te klooien en had je beter een grotere kast kunnen nemen. Er zijn al een tijdje PC's met eenzelfde vormfactor als de Mac mini en nu komt ook de Pentium M naar dit soort desktops: ook zonder ventilator, twee keer zo snel en met goedkope componenten uit te breiden tot wat je maar wilt. Voor dezelfde prijs als een aangeklede Mac mini. Daarbij komt dat Media Center Edition op een aantal punten met versie 2005 inmiddels de beste gebruikservaring biedt (dat had ik nooit verwacht ooit te zeggen van een MS product). Met name de PVR daarvan is ongeevenaard.  Ik blijf nog even op het hek zitten, maar ik denk niet dat de Mac mini mij gaat verleiden. Als een betaalbare, mooie desktop voor mensen die al een iPod hebben en een nieuwe computer zoeken is hij natuurlijk wel ideaal en allicht de reden dat ze niet voor een PC kiezen. Het zou mij niet verbazen dat dit een enorm succes wordt, en er van de zomer een meer op media gerichte, geintegreerde versie uitkomt voor 100 Euro meer.

Lustigson

Ik geloof inderdaad niet dat de mini-Mac de 'zware' pc- en Mac-gebruikers zal overtuigen. Ook niet degenen die er een mediaserver in zien. Wel is het een prachtig product voor mensen die thuis internetten, e-mailen, wat tekstverwerken (met iWorks 2005 voor € 79,-) en via iTunes hun muziek kopen. Mijn volgende pc wordt alvast een Mac.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond