Deel dit artikel
-

‘Tien procent van de Nederlanders getroffen door ransomware’

Tien procent van de Nederlanders was ooit slachtoffer van ransomware, oftewel gijzelsoftware. Bijna een vijfde van hen betaalde losgeld. Minder dan de helft deed aangifte bij de politie, zo blijkt uit onderzoek van IT-beveiliger ESET onder ruim 1000 Nederlanders.

Hoewel de WannaCry-aanval veel publiciteit opleverde, weet een ruime meerderheid van de Nederlanders nog steeds niet wat ransomware is. Daaronder vooral vrouwen. Mannen downloaden vaker illegaal films, series of software en komen dan meestal op verkeerde sites terecht.

Nederlanders zijn overigens vaker slachtoffer van malware dan van ransomware. Een kwart van de consumenten met een desktop heeft ooit malware op hun apparaat gehad. Ook laptops worden getroffen, terwijl smartphones en tablets nauwelijks last hebben van malware. In vrijwel alle gevallen is de malware een virus.

De verspreiding van WannaCry kon tijdig gestopt worden, maar het Office of Cyber and Infrastructure Analysis (OCIA) van het Amerikaanse ministerie van Homeland Security waarschuwt (pdf) dat deze vorm van ransomware wereldwijd makkelijk miljoenen computers had kunnen infecteren en mensenlevens in gevaar had kunnen brengen door ziekenhuizen en zorginstellingen te besmetten.

WannaCry heeft zeker zestien ziekenhuizen, overheden en bedrijven in 99 landen geblokkeerd.

Deel dit bericht

1 Reactie

Willem - WillemWerkt

10%? Dat lijkt mij sterk. Dan hebben ze wel 1000 speciale mensen uitgenodigd voor dat onderzoek. Landelijk zou dat dus een dikke 1.6mln opleveren en als minder dan de helft aangifte daarvan deed zou je op 500.000 aangiften komen? Arme politie…en ze hebben het al zo druk. (Alhoewel, 100.000 is ook minder dan de helft 😉) Nee, die cijfers kunnen niet kloppen. Dan had ik dat al veel meer in mijn omgeving gehoord. Misschien als je malware en gewone virussen meetelt. Maar alleen Ransomeware? Nee, geloof ik niks van. Wel goed voor de verkoop van hun producten natuurlijk 😉.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond