Deel dit artikel
-

‘Tien procent Nederlandse webshops frauduleus’

Tien procent van de webwinkels in Nederland, 8.500 sites, zijn niet schoon aan de haak. Deze shops zeggen grote merken te verkopen tegen enorme kortingen, maar hun sites geven talloze signalen af die onbetrouwbaarheid signaleren.

Dat blijkt uit een analyse van Dataprovider.com, een bedrijf dat op generiek niveau websites analyseert op basis van tientallen kenmerken. In het databestand zitten 85.000 sites die kenmerken dragen van e-commercesites. Er mag worden aangenomen dat dat webwinkels zijn. Bij meer dan achtduizend sites gingen de alarmbellen rinkelen.

De verdachte sites kenmerken zich door afwezigheid van contactgegevens, geen SSL-certificaten, vreemd en niet correct taalgebruik en zichtbaar ongeldige certificaten van bijvoorbeeld Thuiswinkel.org.

Een woordvoerster vult aan: “Bij 89 procent van de webwinkels was sprake van een standaard lay-out. Dit wordt vaak genoemd als teken van een fake webwinkel. Goede webwinkels willen namelijk zorgen voor een goede ervaring van hun klanten en maken dus ook wat meer werk van hoe hun shop eruit ziet. Ook geldt bij 91 procent van de websites dat de combinatie van hun URL en bedrijfsnaam niet strookt met de producten die ze aanbieden. Als je bijvoorbeeld gaat naar zwaailichtshop.nl dan zie je dat ze daar hele andere merken verkopen die niets te maken hebben met zwaailichten.”

Hoeveel verkeer de frauduleuze sites ontvangen en hoeveel financiële schade ze veroorzaken, kan Dataprovider niet onderzoeken.

Foto: Nick Carter (cc)

Deel dit bericht

1 Reactie

Hettie

Hierbij een uitleg waarom een website zoals zwaailichtshop.nl andere producten toont dan de naam aangeeft. Dit heeft te maken met een trend waarbij bedrijven domeinnamen uit quarantaine kopen, omdat hier nog links naartoe verwijzen.

Nadat een domeinnaam uit quarantaine is gehaald worden hier affiliatelinks op geplaatst. Pagina’s van deze websites ranken in een zoekmachine, omdat de domeinnaam nog backlinks heeft. Door bijvoorbeeld Google wordt nog te sterk gekeken naar het aantal backlinks wat resulteert in rotzooi tussen de zoekresultaten.

Een ander voorbeeld is bijvoorbeeld http://maudmusic.nl (let vooral eens op de maker die deze website heeft gemaakt. Deze ‘creatieveling’ maakt dit soort bagger sites aan de lopende band. De werkwijze is simpel: domeinnamen uit quarantaine oppikken en vervolgens volproppen met affiliateproducten = BIG BUSINESS. Jammer dat webshops zoals http://bax-shop.nl dit soort debielen toegang geven tot hun affiliateprogramma, want dit doet afbreuk aan de kwaliteit van het internet.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond