Deel dit artikel
-

Tienduizenden handtekeningen tegen gezichtsherkenning

Tienduizenden Europeanen hebben in de afgelopen dagen een petitie getekend voor een wet die hen beschermd tegen ongewenst gebruik van gezichtsherkenning. Het doel van de actie is een miljoen handtekening, zodat de starters ervan een Europees wetsvoorstel kunnen indienen.

Onder de titel ‘Reclaim your Face’ houden burgerrechtenorganisaties in zes EU-landen hiertoe een campagne. Dat gebeurt in onder meer Duitsland, Franrijk en Italië. Niet in Nederland. Tot de tientallen deelnemende organisaties behoren ook European Digital Rights (EDRi), Chaos Computer Club (CCC) en

Op Reclaimyourface.eu beteugden reeds 37.300 burgers hun steun. Een week geleden waren dat er 34.000.

De beoogde wet heeft als doel om biometrische massasurveillance door techgiganten tegen te gaan. In Duitsland, bijvoorbeeld, wil het Ministerie van Binnenlandse Zaken op 135 treinstations en 14 luchthavens camera’s neerzetten die gezichten kunnen lezen.

EDRi noemt de constant spiedende camera-ogen onnodig en, voor het doel, disproportioneel in publieke ruimtes.

Het beeld dat de actievoerders schetsen, is niet onrealistisch. Het Amerikaanse techbedrijf Clearview AI vangt momenteel media-aandacht met zijn specialistische zoekmachine. In de index zitten drie miljard foto’s van gezichten. Klanten van het techbedrijf kunnen een gezicht als zoekopdracht invoeren om te zien of en waar elders dat portret bekend is. In de VS wordt het bedrijf aangeklaagd door immigranten. In Canada wordt het onderzocht en vraagt de overheid om Canadezen uit het bestand te verwijderen.

De NY Times publiceerde gisteren een profiel van de mede-oprichter van Clearview AI. De krant vreest dat er meer van dit soort zoekmachines zullen ontstaan.

Foto: Scott Cresswell (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond