Deel dit artikel
-

‘Tientallen soorten Android-tablets in de maak’

Het mobiele besturingssysteem Android begint zich buiten de mobiele telefoon te bewijzen. Momenteel zouden er tientallen soorten tablet-computers, iPad-klonen, worden gemaakt die op Android draaien.

Dat zegt Bob Morris van chipmaker ARM tegen de Wall Street Journal. Op het vlak waar Intel op pc’s en laptops de toon zet, doet ARM dat op het gebied van mobiele apparaten.

Morris heeft weet van 40 tablet-achtige computers die nu worden gemaakt en nog eens tien ebook readers. Meer dan de helft daarvan draait op Android, de rest op verschillende Linux-smaakjes. Volgende maand al verschijnt van Dell de kleine Streak in Europa. Ook van Acer en Motorola is bekend dat ze Android-tablets gaan verkopen.

De plotselinge belangstelling voor de kleine, platte computers is het gevolg van de lancering van Apples iPad. Hoewel er al jaren over tablet-computers wordt gesproken en mee gestoeid, lijkt Apple de eerste die de consument dat geeft wat hij verwacht van zo’n apparaat. Naar verluidt werden er in de VS reeds 2 miljoen iPads verkocht sinds deze begin april 2010 op de markt kwam.

De reden dat andere computermakers nu zo snel kunnen volgen, is dat het Android-systeem door iedereen gratis is te downloaden en gebruiken. Ook commercieel. Een bijkomende zaak is, dat kopers van zo’n tablet-computer uit steeds meer softwaretitels kunnen kiezen om op hun computer te installeren. Een recente opgave van de karrentrekker achter Android, Google, is dat er nu 50.000 applicaties beschikbaar zijn in Android Market. Vanaf Android 2.2 kunnen gebruikers hun software via het ‘vaste web’ downloaden en automatisch door de lucht op hun mobiele apparaat installeren.

Behalve softwareschrijvers bereiden ook uitgevers van kranten en tijdschriften zich voor op de publicatie van eigen applicaties. Weinigen kiezen vooralsnog voor een mobiel geoptimaliseerde HTML-versie van hun titels. Deze zouden behalve cross platform-ondersteuning bieden ook vindbaar zijn voor zoekmachines. De Telegraaf staat op het punt een iPad-app uit te brengen. Dat werd duidelijk toen het bedrijf gisteren zijn iPad-app in no time off line haalde, meldt iPadplanet.nl.

Zie ook:

Foto: grantrobertson (cc)

Deel dit bericht

3 Reacties

Stefan Smit

Ongelooflijk. Als we het nieuws mogen geloven, lijkt Windows op bijna elk nieuw platform geen serieuze speler meer. Mobiel hebben ze de slag al verloren en op de tablets lijkt dat nu ook het geval. Niet dat ik het erg vind hoor, als Apple fan 😉 Maar het is toch een opvallende ontwikkeling.

Leonard Wolters

Ongelovelijk. Dat Apple weer dezelfde fout maakt als zij altijd maken. Door alles op slot te gooien neemt uiteindelijk de concurrentie alles over. Android gaat keihard Apple uit de markt slaan. Uiteindelijk draait het toch om de community. Op android kan iedereen software maken, zonder fratsen. En in JAVA. De Java community is toch wat groter dat dan objective C gebeuren.

Henri Koppen

@Leonard : Apple weer dezelfde fout maken? Vooralsnog doen ze het erg goed. Dalijk heb je 2 miljoen apps in Android. Bij Apple is het nu al een probleem om kwaliteit te vinden, met Android is dat gevaar nog groter. Android wordt vast groter dan iPhone OS. Maar dat hoeft zeker niet slecht te zijn. Monopolist zijn heeft ook zijn nadelen. Apple maakt gewoon duidelijke keuzes. Uit de markt slaan? Vooralsnog zet Apple de toon en probeert iedereen te volgen, en ze maken flinke winst. De laatste jaren heb ik veel gehoord over iPhone killers. Ik heb ze nog niet gezien? Wel andere goede producten, maar killers die de iPhone in de schaduw zetten? Nee.  Daarnaast vind ik het wel knap van Apple. Als Flash verdwijnt kan dit hun aangerekend worden, en dat is best een dappere stap. Ik heb niets tegen flash, maar heb wel geleerd dat Apple momenteel voorop loopt met innovatie, en kan niet zeggen dat ze nu grote fouten hebben gemaakt.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond