Deel dit artikel
-

‘Tinder discrimineert op basis van leeftijd’

Datingapp Tinder discrimineert op basis van leeftijd. Dat blijkt uit onderzoek van wereldconsumentenorganisatie Consumers International in zes landen. Sommige gebruikers van de app betalen bijna zes keer zoveel voor dezelfde dienst als anderen.

Voor het onderzoek meldden 528 mysteryshoppers in Nederland, Nieuw-Zeeland, de VS, Zuid-Korea, India en Brazilië zich aan voor Tinder Plus. Dat is de betaalde variant van de datingapp. De shoppers vulden hun persoonlijk gegevens in, waarna ze de opgegeven prijs deelden met de onderzoekers.

In Nederland rekent Tinder de meeste verschillende tarieven (31). Daarna volgen Zuid-Korea (26) en Nieuw-Zeeland (25). Ook het verschil tussen het laagste (3,77 euro) en het hoogste tarief (21,99) is in Nederland het grootst.

Oudere tinderaars betalen meer dan jonge. Zo betalen Nederlandse gebruikers tussen de 30 en 49 jaar oud gemiddeld 16,77 euro. Dat is bijna twee keer zoveel als de 8,47 euro die gebruikers van 18 tot 29 betalen.

De uitkomsten van het onderzoek zijn volgens de Nederlandse Consumentenbond zorgelijk. ‘Het is hartstikke fout om oudere consumenten meer te laten betalen, want de dienst verandert niet door je leeftijd. Het is discriminerend en dat is verboden.’

Consumers International voerde het onderzoek uit in samenwerking met Mozilla. Mozilla is de non-profitorganisatie achter internetbrowser Firefox.

Het rapport van Consumers International is volgens Tinder zeer gebrekkig en bevat ‘volledig valse en buitensporige beschuldigingen’. ‘Het is volstrekt onjuist dat onze prijsstructuur op enige wijze gebaseerd is op seksuele geaardheid, geslachtsidentiteit, of enig ander demografisch kenmerk,’ zegt het platform. ‘Zoals aangegeven bij de recente kwartaalcijfers, hebben we besloten om af te stappen van ons op leeftijd-gebaseerd prijsbeleid dat een lager prijsabonnement voor onze jongere leden van 18-28 jaar bood. We hebben de op leeftijd gebaseerde prijsstelling al stopgezet in de VS, het VK, Brazilië en Australië, en we zullen dit proces tegen het einde van het tweede kwartaal van 2022 voltooien voor de resterende markten over de hele wereld.’

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond