Deel dit artikel
-

TMG stopt grotendeels met Dichtbij.nl

Holland Media Combinatie, onderdeel van Telegraaf Media Groep, trekt de stekker uit de activiteiten van Dichtbij.nl. Dat leidt tot de opmerkelijke situatie dat de Dichtbijtitels in de Randstad amper meer beschikbaar zijn en daarbuiten wel.

HMC noemt het een strategische keuze om de hyperlokale nieuwsportalen te sluiten. Daarbij verliezen veertig medewerkers hun baan. Ze zijn vanochtend over het besluit geïnformeerd.

Het gaat om de online uitgeefactiviteiten in Noord- en Zuid-Holland en Utrecht. Die in Noord-Brabant, Haaglanden en de Drechtsteden gaan ongewijzigd door.

In een persverklaring licht het TMG-onderdeel toe: “Achtergrond voor deze aanscherping is dat Dichtbij als geheel al een aantal jaren een negatieve bijdrage levert aan het resultaat en binnen het bestaande verdienmodel van Dichtbij geen mogelijkheid gezien wordt voor verbetering van het resultaat.”

“Bovendien heeft Holland Media Combinatie ervoor gekozen om, passend bij haar strategie van focus op de hoofdmerken zoals aangegeven in februari van dit jaar, sterke en journalistieke (hyperlokale) content te publiceren op de sites en apps van onder andere eigen titels. Onder deze titels vallen bijvoorbeeld Noordhollands Dagblad, Haarlems Dagblad, Leidsch Dagblad en De Gooi- en Eemlander.“

De activiteiten in het kerngebied van Holland Media Combinatie stoppen in het eerste kwartaal van 2016.

Het is niet bekend of er nog naar een vorm van doorstart wordt gekeken voor de sluitende onderdelen van Dichtbij.nl. In Rotterdam en Utrecht wordt in ieder geval wel gewerkt aan een nieuw hyperlokaal initiatief.

De activiteiten van Dichtbij in Noord-Brabant, Haaglanden en de Drechtsteden, die een positief rendement laten zien, worden samengevoegd in één vestiging in Eindhoven.

Oprichter en voormalig karrentrekker van Dichtbij.nl Bart Brouwers reageert tegenover Emerce: “Het is slecht nieuws. Voelt niet goed. HMC geeft overigens ook direct het bewijs dat hyperlokale nieuwssites bestaansrecht hebben, omdat de sites in die paar steden ermee door gaan.”

“Het is niet moeilijk te concluderen dat het destijds een slecht idee van de TMG-directie was om de hyperlokale nieuwssites bij de regionale kranten onder te brengen. Waar zij erbij kwamen, houdt het nu op. Die zelfstandig bleven gaan nu door. Zij hoefden niet in dienst van en in de complexe omgeving van een krant te functioneren.”

Foto: David Bernard (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond