Deel dit artikel
-

TMG wint strijd tegen domeinnaam Pedograaf

Het verwijzen naar een bestaande website via een zogenoemde reverse proxy is geen inbreuk van het auteursrecht. Toch mag internetpublicist Micha Kat niet via beledigende internetdomeinen bezoekers naar De Telegraaf sturen. Dat heeft de voorzieningenrechter in Amsterdam vrijdag bepaald.

De omstreden publicist Kat voert al jaren een loopgravenoorlog tegen De Telegraaf en verwees op zijn site Klokkenluideronline naar de Telegraaf via de domeinnamen pedograaf.nl en depedograaf.nl. Via een zogenoemde reverse proxy zagen bezoekers van deze sites de pagina van De Telegraaf. De Piratenpartij gebruikte vorig jaar nog dit soort doorsluispagina’s om bezoekers naar de in Nederland verboden site van The Pirate Bay te verwijzen.

De domeinnamen van Kat bleken niet op zijn naam te staan, maar de voorzieningenrechter meent (pdf) dat de publicist een ‘beslissende invloed heeft op het gebruiken van de websites’. TMG kan zich echter niet beroepen op inbreuk van het auteursrecht omdat er geen sprake is van een nieuwe openbaarmaking. Wel vindt de rechter de term pedograaf een ‘diffamerend karakter’ heeft. Dat schaadt de reputatie van TMG. Om die reden moet Kat de links verwijderen op straffe van 1000 euro voor iedere dag dat hij in gebreke blijft met de nakoming van het gebod. Ook mag hij het dagblad De Telegraaf niet meer aanduiden als Pedograaf.

Zelfbenoemd klokkenluider Micha Kat werd eerder dit jaar veroordeeld voor onder meer bedreiging, laster, belediging en opruiing.

Deel dit bericht

3 Reacties

piettur

en fucktimkuik.org dan.. gaat dat niet via geenstijl/tmg?

whatever

Als Tim daar een probleem mee heeft, dan kan hij een kortgeding tegen geenstijl aanspannen.
die domeinnaam is wel van een andere strekking: die wil Tim dwars zitten met een reverse-proxy naar depiratebay.

pieertjeuuuh

Ik zie de verschillen, maar ook de overeenkomsten.
Hypocrisie is niet gekoppeld aan de bereidwillendhid van anderen om daar wat tegen te doen.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond