Deel dit artikel
-

T-Mobile koppelt met SpaceX voor 100% bereik

SpaceX gaat samenwerken met T-Mobile in Amerika om 100 procent bereik te garanderen, dus ook in de meest afgelegen gebieden. Het ruimtevaartbedrijf zoekt wereldwijd telecompartners.

Vannacht kondigden de partijen de samenwerking in de VS. Eind volgend jaar moeten daarvan de eerste vruchten rijp zijn. Dan zal op gebieden zonder telecombereik in elk geval satellietbereik voorhanden zijn in de telefoon. Dat geldt voor alle nu gangbare toestellen.

Een voorbehoud in deze eerste fase is, dat gebruikers via de breedbandsatellieten enkel tekstberichten kunnen sturen. “En heel misschien, als er niemand anders in de wijde omgeving is, een beetje video”, licht Elon Musk toe. De techondernemer presenteerde de alliantie samen met T-Mobile US-baas Mike Sievert.

Sievert roept andere telecombedrijven, binnen en buiten de VS, op om te roamen met zijn frequentieband (een klein stukje midband PCS-spectrum). Dat houdt in dat iedereen overal bereik kan hebben zonder al te grote kunstgrepen of investeringen achter de schermen.

“Uiteindelijk komen ook voice en data”, aldus de telecombaas. Musk: “Ook in de territoriale wateren.”

De verbindingen vanuit de ruimte komen tot stand via de tweede generatie satellieten van Starlink, een dochterbedrijf van SpaceX. Die ruimtenodes hebben extra grote antennes zodat ze hun siganlen direct naar aarde kunnen stralen, ook richting mobiele telefoons.

SpaceX nodigt internationale telecomaanbieders uit tot samenwerking zodat ook zij bereik kunnen gaan bieden op plaatsen die nu nog gelden als witte vlekken.

Het tarief bij T-Mobile voor het extra bereik is nul dollar bij het duurste abonnement. Andere prijsdetails zijn nog niet bekend.

Om video's van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.

Satellietinternetprovider Starlink verlaagde afgelopen dagen de abonnementsprijzen voor klanten in Nederland en België die vast internet afnemen. Zijn betaalden eerst honderd euro. Dat wordt 85 euro per maand.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond