Deel dit artikel
-

T-Mobile mag dienst Datavrije Muziek in de lucht houden

De dienst Datavrije Muziek van T-Mobile is niet in strijd met de Europese netneutraliteitsregels en mag daarom in de lucht blijven. Dit blijkt uit onderzoek van de Autoriteit Consument & Markt.

T-Mobile heeft in oktober 2016 de dienst Datavrije Muziek gelanceerd. Daarbij gaat muziekstreaming niet ten koste van de databundel. Dit wordt zero-rating genoemd. Volgens de Nederlandse wet was zero-rating in alle gevallen verboden.

In april 2017 heeft de rechter bepaald dat de Nederlandse wet op dit punt in strijd is met de Europese verordening. Vervolgens heeft de ACM de dienst getoetst aan de Europese regels. Uit dit onderzoek blijkt dat de dienst niet in strijd is met de Europese netneutraliteitsregels: de dienst is beschikbaar voor alle muziekstreamingdiensten en de dienst beperkt de keuzemogelijkheden van consumenten niet.

Belangenorganisatie Bits of Freedom had de ACM gevraagd het aanbod van T-Mobile te verbieden op grond van de Europese regels. Nu uit het onderzoek blijkt dat de dienst Datavrije Muziek niet in strijd is met de Europese regels, wijst de ACM het verzoek van Bits of Freedom af.

Bits of Freedom kan zich niet vinden in het besluit en zal dit besluit aanvechten, zo laat de digitale burgerrechtenorganisatie weten.

‘Door te bepalen wat precies een muziekdienst is, bepaalt T-Mobile welke diensten in aanmerking komen voor een voorkeursbehandeling,’ zegt Rejo Zenger, beleidsadviseur bij Bits of Freedom. ‘Het internet heeft juist enorm snel haar huidige positie in de maatschappij verworven omdat elke computer, en daarmee elke dienst, voor elke gebruiker even makkelijk en zonder iemands goedkeuring bereikbaar was.’

Met haar beslissing ondermijnt de ACM de innovatieve kracht van het internet voor heel Europa, stelt Bits of Freedom. ‘Door nu niet strikt te handhaven zet de ACM aan tot het verzwakken van de bescherming van netneutraliteit in heel Europa.’

Deel dit bericht

1 Reactie

bert

Duidelijk, de EU regels moeten strenger. En neem meteen de grote onzin van kabel-tv bundels mee in het verhaal. Ik heb recht op dataverbinding zonder koppelverkoop met domme zenders die gigabits aan bandbreedte verspillen.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond