Deel dit artikel
-

T-Mobile negeert verbod ACM ‘Datavrije Muziek’

De Autoriteit Consument & Markt dwingt T-Mobile te stoppen met het aanbieden en uitvoeren van de dienst Datavrije Muziek. Deze dienst is in strijd met de regels rond netneutraliteit. Als T-Mobile de dienst daarna toch blijft aanbieden, moet zij een dwangsom betalen. T-Mobile laat weten niet te zullen stoppen.

Bij de dienst Datavrije Muziek gaat muziekstreaming niet ten koste van de databundel. Dit heet zero-rating. Maar volgens de toezichthouder is de Nederlandse wet is duidelijk (pdf) over zerorating: het mag niet. Zerorating kan schadelijk zijn voor de concurrentie op diensten die op internet worden aangeboden.

Op 10 oktober 2016 zette T-Mobile de dienst ‘Datavrije Muziek’ in de markt. De ACM heeft daarop direct aangekondigd de dienst te onderzoeken op mogelijke overtredingen van de regels voor netneutraliteit. In Europa geldt sinds 30 april 2016 een nieuwe Verordening Netneutraliteit. Volgens de samenwerkende Europese toezichthouders mogen bepaalde diensten onder strikte voorwaarden gratis of goedkoper worden aangeboden. De Nederlandse wet staat geen enkel onderscheid op het gebied van tarieven toe.

T-Mobile had de maatregel al verwacht en stapt naar de rechter. Het telecombedrijf blijft van mening dat er géén sprake is van een overtreding omdat zero rating volgens de Europese regels onder bepaalde voorwaarden wel is toegestaan. T-Mobile wacht op het oordeel van de rechter en tot die tijd blijft Datavrije Muziek beschikbaar.

Deel dit bericht

1 Reactie

bert

Terecht, kielhalen dat T-mobile. Next up wat mij betreft, TV diensten behandelen als zero rating bij alles in een pakketten. Geen steek anders dan deze radio zerorating.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond