Deel dit artikel
-

TNO: digitalisering industrie gaat snel

Een internationaal inventariserend onderzoek door TNO wijst uit dat grote industrielanden als Duitsland, UK, Frankrijk en de USA tot meer dan een miljard euro investeren in de digitalisering van de industrie. En China investeert honderden miljarden in de digitalisering van de eigen maakindustrie.

De meeste kleinere landen in Europa zijn ook actief met het stimuleren van de digitalisering van de maakindustrie, maar daar is de diversiteit groter. Ieder land, ieder continent doet het anders maar de trend is duidelijk: er is wereldwijd veel aandacht voor de digitalisering van de industrie.
Doel van het onderzoek was om overeenkomsten en verschillen te signaleren, hier mogelijk uit te leren en aanknopingspunten te vinden voor samenwerkingsverbanden.

Jaren was de trend in westerse industrielanden dat productie weglekte naar lage-lonen-landen. Door vergaande digitalisering, robotisering, nieuwe productiemethoden als 3D-printen en veranderende klantenwensen, ontstaan er kansen om weer meer dichtbij de klant te produceren en eigen banen te behouden en zelfs te creëren. Dit vergt een forse innovatie en investering in de maakindustrie en ook omscholing van medewerkers. De grote Europese landen Duitsland, UK en Frankrijk hebben nationale programma’s ontwikkeld waarmee meer dan een miljard wordt geïnvesteerd. Maar ook in het buitenland is er veel aandacht, zoals in de USA en met name in China.

De meeste kleinere landen in Europa zijn ook actief met het stimuleren van de digitalisering van de maakindustrie maar de diversiteit is groot. Tot slot heeft ook de EU een specifieke agenda en bijbehorende stimuleringsmiddelen voor de digitalisering van de industrie.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond