Deel dit artikel
-

TNO neemt R&D KPN over

Update TNO neemt per 1 januari 2003 de research-activiteiten van KPN over. KPN Valley, waar die R&D momenteel wordt verricht, gaat samen met onderdelen van bestaande TNO-instituten een nieuw Telecommunicatie Instituut vormen. Dat moet volgens KPN "de publieke en private kennnisinfrastructuur in Nederland versterken".

De overgang van KPN Valley , dat met vestigingen in Groningen en Leidschendam zo'n 350 medewerkers telt, zal volgens KPN geen negatieve gevolgen hebben voor de werkgelegenheid. KPN Valley heeft naar eigen zeggen een omzet van 45 miljoen euro per jaar. Het moet de kern vormen van een nieuwe Telecommunicatie Instituut.

"Het doel van het instituut is om de publieke en private ICT-kennisinfrastructuur in Nederland te versterken", aldus KPN in een verklaring. Aan dat instituut zullen onderdelen van bestaande TNO-instituten worden toegevoegd die zich hebben toegelegd op telecommunicatie en ICT.

TNO , dat zichzelf omschrijft als een "leidend, onafhankelijk kennisbedrijf", ziet het verwerven van KPN Valley als onderdeel van zijn Strategisch Plan 2003-2006. In dat plan geeft TNO expliciet aan "sterk te willen groeien op het gebied van ICT en ICT-infrastructuren". KPN Valley, dat een honderd procent-dochter van KPN is, zegt "kennis op het gebied van vast, mobiel, data en internettechnologie met economische expertise te combineren".

De overname is om niet. "KPN wordt de allergrootste klant van het instituut", legt een TNO-woordvoerder uit. "Hiermee kan KPN Valley intact worden gehouden en TNO vergaart een hoop kritische massa op dit gebied." In theorie kunnen de resultaten van het onderzoek aan andere partijen dan KPN worden verkocht, bevestigt TNO. "Maar met KPN wordt als grootste klant natuurlijk wel speciaal rekening gehouden."

"We worden hiermee meer technologie-volgend dan leidend", erkent een woordvoerder van KPN. "Een research-instituut is het meest efficiënt bij een bepaalde grootte", meent hij. Hij noemt de overname "het creëren van optimale grootte". Dat is volgens de woordvoerder "noodzakelijk gezien het streven van KPN naar efficiëntie in het licht van de marktontwikkelingen".

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond