Deel dit artikel
-

TNO: Slimme financiering nodig voor Smart Industry Fieldlabs

Smart Industry Fieldlabs spelen een belangrijke rol in de adoptie van digitalisering en nieuwe technologieën door de Nederlandse industrie. Toch hebben zij nog te vaak problemen met de financiering om deze rol waar te maken, zo blijkt uit onderzoek van TNO in opdracht van de Economic Board Zuid-Holland, Provincie Zuid-Holland en Brainport Development.

Fieldlabs zijn praktijkomgevingen waarin bedrijven en kennisinstellingen Smart Industry oplossingen ontwikkelen, testen en implementeren. Er zijn er in Nederland intussen 29, waarvan meer dan de helft in Zuid-Holland en Brainport Eindhoven. Naast een tekort aan middelen, ervaren Fieldlabs in de praktijk moeilijkheden rondom de aanvraag van financiering. Als struikelblok wordt vaak een veelvoud aan verschillende instrumenten en onzekere aanvraagprocedures genoemd.

De huidige situatie is voor de initiatiefnemers van Fieldlabs lastig en doet de belangrijke rol van deze open-innovatie omgevingen tekort, stelt TNO. Het hanteren van duidelijke kerncriteria voor Fieldlabs zou een belangrijke stap zijn in betere ondersteuning, beoordeling en financiering van Fieldlabs.

Tijdens de vergadering van de Economic Board Zuid-Holland op 6 september bespraken vertegenwoordigers van Brainport Eindhoven, Zuid-Holland, FME en de Rijksoverheid de aanbevelingen van dit onderzoek. Een gezamenlijke werkgroep gaat aan de slag met de aanbevelingen en het ontwikkelen van financieringsmechanismen voor activiteiten van fieldlabs.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond