Deel dit artikel
-

TNW: ‘De geest kun je niet meer terug in de fles stoppen’

Volledig terug van weggeweest: The Next Web Conference. Voor het eerst in twee jaar weer volledig fysiek toegankelijk. “Ik heb altijd gezegd dat fysieke ontmoetingen in deze digitale tijd belangrijk blijven, en toen moesten we er vanwege corona helaas zelf aan geloven,” vertelde Boris Veldhuijzen van Zanten tijdens de opening.

Hoewel hij zijn bedrijf al enige tijd geleden heeft verkocht aan de Financial Times, was Veldhuijzen van Zanten – zoals gebruikelijk strak in het pak – er gisteren gewoon weer bij. Net als het reuzenrad op het festivalterrein in Zaanstad. Maar niet alles is hetzelfde gebleven. De doorgaans heerlijk sarcastische MC Pep Rosenfeld was voor het eerst in jaren ingeruild voor een iets mildere komiek.

De nieuwe locatie Taets Art & Event Park in Zaanstad, hoewel vorig jaar al door de organisatie in gebruik genomen voor een hybride opzet, is een minder gelukkige keuze dan de Westergasfabriek en NDSM Werf: de wachttijden voor de shuttlebussen van het treinstation naar het congresterrein waren te lang, en daarmee ook de rijen voor de kassa, de wifi was overbelast en op een deel van het terrein niet eens beschikbaar, en menige hal – ook de congresvloer met stands van tal van Europese bedrijven – slecht geventileerd, niet verstandig in deze tijden van opspelende coronavarianten.

Daarnaast drukt het moederbedrijf inmiddels een stevige stempel op de programmering: de presentaties beginnen vanwege een uur tijdsverschil met het VK pas om 11 uur in de ochtend.

Wat niet wegneemt dat TNW trouw blijft aan zijn originele principes: het gaat gelukkig  vooral over de toekomst van het internet. Niet de minste sprekers zijn daarvoor uitgenodigd: Sir Tim-Berners Lee, de uitvinder van het World Wide Web, en op afstand klokkenluider Edward Snowden,  om er maar enkele te noemen.

Een heel bijzondere gast sprak het congres gistermiddag toe via een live hologram: Volodymyr Zelensky beloofde van Oekraïne de meest vrije digitale staat te maken. Het twee meter hoge hologram van ARHT media werd tegelijk doorgegeven aan de Dublin Tech Summit, The AI Summit at London Tech Week en SuperReturn Berlin.

Het internet en Silicon Valley zijn ontsproten uit psychedelische geesten, stelt futurist Jason Silva, die later vandaag een presentatie geeft genaamd The Cyberdelic Age. In lijn met Fred Turners From Counterculture to Cyberculture ziet Silva een verband tussen de mentaliteit van de hippies uit de jaren zestig en de hackers uit de jaren negentig. Beiden richtten zich op vrijheid van meningsuiting en informatie en op doorbreken van gevestigde denkpatronen.

Silva ziet Web3, de jongste internethype, als een manier om deze beweging kracht bij te zetten, maar ook als een onvermijdelijke ontwikkeling. ‘Als technologie eenmaal in ontwikkeling is, kun je de geest niet meer terug in de fles stoppen. Het enige wat we kunnen doen, is een manier vinden om technologie ten goede te gebruiken.’

Met Web3 zijn we eindelijk écht eigenaar van onze kanalen en video’s, in plaats van ze te hosten op het platform van iemand anders, vertelt Jordi van den Bussche – onder zijn 15 miljoen volgers beter bekend als Kwebbelkop. Van den Bussche is vooral enthousiast over wat Web3 betekent voor het eigendom van zijn content.

Voor Maxine Williams, chef diversiteit van Meta, biedt het metaversum ongekende kansen voor inclusiviteit: er bestaan onderscheidende avatars die kleur, aard of handicap kunnen benadrukken. Mensen die sociale contacten lastig vinden, aarden volgens haar beter in een virtuele wereld. De confrontatie met de fysieke wereld is daarna lang niet zo’n lastige opgave meer.

Nederlander Boyan Slat vertelde hoe hij plastic uit oceanen en zeeën kan vissen. In 2013 besloot hij zijn startup Ocean CleanUp op te richten en ging hij in 2018 voor het eerst met een eigen ontwikkeld systeem naar de Grote Oceaan, waar de zogenoemde Great Pacific Garbage Patch ligt, een gebied dat driemaal de oppervlakte van Frankrijk heeft. Ook vist hij enorme hoeveelheden plastic uit zomaar een rivier in Guatemala. Op de vraag wat je met het verzamelde plastic zou moeten doen kwam helaas geen helder antwoord.

Foto’s TNW

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond