Deel dit artikel
-

Toch vingerafdruk op identiteitskaart Belgen

België zet toch zijn plannen door om in een 25-tal gemeenten vingerafdrukken op te nemen in de chip van identiteitskaarten. Dat gebeurt echter alleen bij Belgen die een nieuwe identiteitskaart aanvragen.

Uit verschillende hoeken kwam er kritiek op het voorstel van ex-vicepremier Jan Jambon (N-VA) om vingerafdrukken te registreren op de chip van de identiteitskaart. Maar minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V), zijn opvolger, noemt de verplichting ‘onafwendbaar om burgers te beschermen tegen identiteitsfraude door criminelen en terroristen.’

Aanleiding voor de maatregelen is dat na de aanslagen in Parijs in november 2015 en Brussel in maart 2016 terroristen dankzij identiteitsfraude vrij konden rondreizen.

Het gaat voorlopig nog om een proefproject in Lokeren, Sint-Genesius-Rode, Waasmunster, Aalst, Wichelen, Lievegem, Oostende, Merelbeke, Berlare, Geraardsbergen, Denderleeuw, Wetteren, Sint-Lievens-Houtem, Leuven, Aat, Charleroi, Frameries, Saint-Ghislain, Colfontaine, Leuze, Komen-Waasten, Sint-Lambrechts-Woluwe, Eupen, Doornik en Brussel.

Begin dit jaar is er een Europees akkoord bereikt over het verplichte gebruik van vingerafdrukken op identiteitskaarten. In Nederland waren vingerafdrukken op ID-kaarten enkele jaren verplicht. Uiteindelijk is die verplichting weer verdwenen omdat er geen Europese regelgeving was. Voor het paspoort geldt die verplichting overigens wel.

Foto Pixabay

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond