Deel dit artikel
-

Toegang banken tot NFC technologie kan niet makkelijk worden afgedwongen

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) blijkt Apple niet tot de orde te kunnen roepen wat betreft de toegang voor betaalapps tot NFC-technologie. Met deze technologie kunnen consumenten in winkels contactloos betalen.

De toezichthouder ziet een concurrentieprobleem op de Nederlandse markt voor betaalapps. Maar de Interchange Fee Regulation (IFR), de Europese wet op basis waarvan de ACM het onderzoek deed, is niet geschikt om dit concurrentieprobleem in Nederland op te lossen.

Uit het onderzoek van de ACM blijkt dat toegang tot NFC-technologie (Near Field Communication) voor marktpartijen een belangrijke voorwaarde is om te investeren in de ontwikkeling van eigen betaalapps. Omdat marktpartijen, zoals banken, geen toegang krijgen tot deze technologie op met name de smartphones van Apple, zijn zij niet begonnen of gestopt met het maken van eigen betaalapps.

De Europese wet IFR kan alleen gebruikt worden als er keuze is tussen verschillende betaalapps. Die keuzemogelijkheid is er niet op dit moment in Nederland. In andere landen waar al wel een concurrerende betaalapp is, kan de IFR wellicht wel worden toegepast.

De ACM pleit dan ook voor aanpassing van de Europese regels voor het betalingsverkeer (PSD2) en invoering van de Digital Markets Act. Dan worden ‘technische dienstverleners’ zoals smartphonefabrikanten verplicht om toegang te bieden tot cruciale technologie en infrastructuur zoals NFC-technologie.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond