Deel dit artikel
-

Toename online gebruik van overheidswebsites

Bijna drie kwart van de Nederlanders van 12 jaar of ouder maakte in 2017 gebruik van een overheidswebsite. Een jaar eerder lag dat aantal 4 procentpunten lager. Nederlanders waren op deze sites vooral op zoek naar informatie, zo blijkt uit de laatste cijfers van het CBS-onderzoek ICT-gebruik, huishoudens en personen.

Hoewel Nederlanders in 2017 koplopers zijn in internetgebruik binnen de Europese Unie, staan ze niet op de eerste plaats als het gaat om het gebruik van overheidswebsites. Ons land valt net buiten de top drie van landen waar de burgers het meest op overheidswebsites te vinden zijn.

Volgens de Europese onderzoeksmethode heeft 79 procent van de Nederlanders tussen 16 en 75 jaar van de digitale overheid gebruik gemaakt. Denemarken, Zweden en Finland scoorden in 2017 hoger, 83 procent of meer. Het aandeel was in veel Zuid- en Oost-Europese landen aanzienlijk kleiner

Onder overheidswebsites vallen onder andere sites van burgerzaken van gemeenten of de belastingdienst, webpagina’s waar adreswijzigingen kunnen worden doorgegeven, waar informatie te vinden is over sociale voorzieningen of waar alles te vinden is over officiële documenten zoals paspoort, rijbewijs, trouw- of geboorteakte.

Ook websites van andere publieke instanties worden tot overheidswebsites gerekend, zoals de websites van waterleveranciers, gezondheids- en onderwijsinstellingen.

Van de Nederlanders die websites van overheden en publieke instanties bezochten was ruim twee derde op zoek naar informatie. Bijna de helft heeft documenten gedownload, iets meer dan de helft stuurde documenten via internet terug.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond