Deel dit artikel
-

Toeristische stedenwensen Nederland totaal veranderd

Het verlanglijstje met stedentrips van Nederlanders is door de coronacrisis totaal op z’n kop gezet. Londen, New York, Praag en Barcelona komen niet eens meer voor in de top tien.

“De top tien beoogde reisbestemmingen was altijd vrij stabiel, maar nu totaal veranderd.” René Bego van reisuitgever time to momo ondervroeg twintigduizend stedentrippers en komt tot deze vrij verrassende slotsom.

“Men kiest volstrekt andere bestemmingen en doet dat ook bewuster. Men zoekt het vooral dichter bij huis, blijft in Europa en ontwijkt het massatoerisme. Liever dan het vliegtuig wordt er voor auto of de trein gekozen. Corona heeft het onbevangen reizen werkelijk een klap uitgedeeld, zo blijkt”, aldus de directeur van het Rotterdamse bedrijf.

Het is niet dat Nederlandse consument helemaal niet meer willen reizen. In tegendeel. Meer dan de helft van de ondervraagden (57%) geeft aan dat ze nog dit najaar al weer op pad willen gaan naar een plek in Europa. Bestemmingen buiten Europa staan laag op het lijstje. Daarnaast zegt achttien procent plannen te maken voor een vakantie in eigen land en blijft elf procent gewoon thuis.

De top vijf favoriete bestemmingen nu bestaat uit: 1. Berlijn (4), 2. Parijs (5), 3. Wenen (8), 4. Valencia (1) en 5. Rome (6).

Bego: “Ook in het reizen zelf is die voorzichtigheid terug te zien: 69% geeft aan het liefst de auto te pakken. In achttien procent van de gevallen gaat de voorkeur uit naar de trein. Slechts een kleine dertien procent van de ondervraagden stapt met een gerust hart het vliegtuig in.”

Of het een blijvende verandering is, misschien zelfs een disruptie, blijft afwachten. Het staat voor de uitgever wel buiten kijf dat reizigers hun vraagtekens stellen bij het eigen, gebruikelijke reisgedrag.

Foto: Chris Candid (cc)

Deel dit bericht

2 Reacties

bert

Ik had meer verwacht dat we dan maar naar Tilburg of Nijmegen gaan, dat soort trips. Met een luxe uitstapje op zijn tijd naar Düsseldorf of Gent.

Seb

Niet zo gek natuurlijk dat New York niet meer in de top 10 staat, je kunt er immers ook niet heen…

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond