Deel dit artikel
-

FTX vraagt uitstel van betaling, topman stapt op (update)

Cryptobeurs FTX heeft uitstel van betaling aangevraagd, een voorstadium van een faillissement. Ook vertrekt topman Sam Bankman-Fried.

John J Ray III is benoemd tot CEO van de groep. Bankman-Fried zal helpen bij een ordelijke overgang, meldt onder meer Reuters.

Ongeveer 130 extra gelieerde bedrijven – waaronder FTX US en Alameda Research – hebben eveneens uitstel van betaling aangevraagd. De Bahamaanse dochteronderneming van de beurs, FTX Digital Markets, en zijn Amerikaanse optieplatform LedgerX, naast FTX Australia en FTX Express Pay, zijn geen onderdeel van de procedures.

De markten reageren fel: Beleggers laten meteen de aandelen van de cryptobeurs Coinbase vallen, evenals die van MicroStrategy, dat 130.000 bitcoins op de balans heeft staan. Ook Riot Blockchainen Marathon Digital, beide delvers van cryptomunten, krijgen klappen. De twee grootste cryptomunten, bitcoin (BTC) en ether (ETH), daalden beide ongeveer 6 procent.

Gisteren leek het al niet goed te gaan. De Securities Commission van de Bahama’s (SCB) heeft donderdag de activa van FTX Digital Markets bevroren. De registratie van de noodlijdende cryptobeurs is ingetrokken of in elk geval opgeschort.

In een toelichting verwijst de toezichthouder naar ‘openbare verklaringen die suggereren dat de activa van klanten verkeerd zijn behandeld’.

De intrekking betekent dat geen activa van FTX, activa van klanten of anderszins kunnen worden overgedragen zonder de schriftelijke goedkeuring van de autoriteiten.

Op de site van FTX staat nog te lezen dat door een overeenkomst met Tron bestaande gebruikers nog bepaalde crypto’s kunnen overhevelen naar andere wallets. Nieuwe klanten zijn niet meer welkom.

FTX heeft haar hoofdkantoor in de Bahama’s en FTX Digital Markets is de Bahamaanse dochteronderneming van de cryptobeurs.

Omdat FTX ook actief is in de VS, heeft de voorzitter van de Financial Services Committee (FCS) van het Huis van Afgevaardigden aangedrongen bescherming van consumenten.

Het is onder deze omstandigheden niet denkbaar dat FTX een investeerder zal vinden. Het omvallende bedrijf heeft met spoed 9,4 miljard dollar nodig.

Inmiddels is ook leenplatform BlockFi (voor de tweede maal) in de problemen gekomen. Nieuwe opnames zijn tijdelijk gepauzeerd. Afgelopen zomer kwamen BlockFi en FTX US, de Amerikaanse tak van FTX, een lening van 400 miljoen dollar overeen, waarmee het crypto-leenplatform kon overleven.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond